Bennekom-bebouwde-kom

Kort Nieuws

fusie stavaza2

Nieuw pensioenstelsel

Het pensioen staat al twaalf jaar stil. Gepensioneerden én werkenden is nu een koopkrachtig pensioen beloofd. Maar in het wetsvoorstel voor het nieuwe stelsel is het allerminst zeker dat we zo’n koopkrachtig pensioen krijgen. Er zijn beslist aanpassingen nodig.

Zie verder op pagina Het nieuwe pensioenstelsel

casino_pensioen

Digitale fraude herkennen?

Onderstaande tips helpen u! Online criminelen worden steeds slimmer en gebruiken verschillende manieren om u te misleiden. Ze spelen vaak in op uw gevoel of zetten u onder druk. In dit bericht vindt u enkele technieken die ze gebruiken, zodat u beter kunt herkennen wanneer iets niet klopt. Vergeet niet: controleer altijd de afzender en als u twijfelt, klik dan weg.

Veel voorkomende technieken van online criminelen:

  1. Zich voordoen als iemand anders: Criminelen doen alsof ze een familielid, vriend of een bekende organisatie zijn, zoals de overheid of uw bank. Hierdoor lijkt het alsof de boodschap betrouwbaar is.
  2. Emoties gebruiken: Ze spelen in op uw emoties, zoals nieuwsgierigheid of angst. Ze proberen u te laten voelen dat u snel moet reageren, vaak door te dreigen met nare gevolgen.
  3. Tijdsdruk: Criminelen willen dat u snel handelt. Ze zetten u onder druk zodat u niet goed nadenkt. Neem altijd de tijd om te controleren of het echt is, want echte organisaties zetten u nooit onder druk.
  4. Noodgevallen creëren: Soms doen ze alsof er een urgent probleem is, zoals dat uw rekening of account geblokkeerd wordt als u niet snel uw gegevens bijwerkt. Dit speelt in op je angst om iets te verliezen.
  5. Te mooie aanbiedingen: Ze bieden kortingen of acties aan die te mooi zijn om waar te zijn. Dit is vaak een manier om u te verleiden om op links te klikken of persoonlijke informatie te geven.
  6. Persoonlijke informatie: Criminelen gebruiken soms informatie die ze online over u hebben gevonden, zodat het lijkt alsof ze u goed kennen. Dit kan u een gevoel van vertrouwen geven.
  7. Overdreven vriendelijkheid: Ze proberen uw vertrouwen te winnen door heel vriendelijk en behulpzaam te zijn. Dit maakt het moeilijker om te geloven dat ze slechte bedoelingen hebben.

Hoe herkent u een vals bericht?

Berichten van online criminelen bevatten vaak spelfouten, rare zinnen of een onpersoonlijke aanhef. Controleer altijd het e-mailadres of telefoonnummer van de afzender. Wees extra voorzichtig als er een link of bijlage in het bericht staat. Als u niet zeker weet of een e-mail of bericht echt is, klik er dan niet op en verwijder het. Het is altijd beter om voorzichtig te zijn.

Nieuwe babbeltruc met rookmelders

De politie waarschuwt voor oplichters met een nieuwe babbeltruc: ze komen aan de deur om te controleren op rookmelders. Die zijn vanaf 1 juli 2024 verplicht in elke woning. 

De oplichters ‘controleren’ of bewoners rookmelders in huis hebben. Om geloofwaardig over te komen, gebruiken ze een zelfgemaakte identiteitskaart. Eenmaal in de woning worden diverse waardevolle goederen en geld weggenomen. De politie laat weten dat overheidsinstanties als gemeente, brandweer en politie niet zomaar controleren of je in het bezit bent van verplichte rookmelders. 

Geven mensen zich uit voor een organisatie of bedrijf? Zeg dat je dat eerst gaat checken door te bellen met het bedrijf en doe de deur weer dicht. Grote kans dat de oplichters in de tussentijd zijn vertrokken. Bel bij verdachte situaties direct 112.  

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. Ze doen zich bijvoorbeeld voor als medewerkers van het waterleidingsbedrijf en zeggen dat de waterleiding in de buurt is verontreinigd. De bewoner moet de kranen boven testen op waterverkleuring en zij checken dan de kranen beneden. Ondertussen stelen ze kostbaarheden.   Babbeltrucs zijn van alle tijden, maar de smoesjes die oplichters aan de deur gebruiken variëren. Ze haken vaak in op de actualiteit zoals in dit geval de verplichte rookmelders.

De verplichting van het plaatsen van rookmelders op elke verdieping, is vooral bedoeld om je te beschermen tegen de gevaren van brand en rook in een woning. Toch riskeer je een boete van de gemeente wanneer je geen rookmelders hebt hangen op iedere verdieping van je woning.

Opella ontmoetingsgroep

Leeftijdgenoten ontmoeten is soms voor ouderen niet gemakkelijk. Voelt u zich wel eens eenzaam, somber of heeft u behoefte om er even uit te zijn? Dan is de ontmoetingsgroep in de Huiskamer in het Zorgpunt in Bennekom misschien iets voor u.

Elke dinsdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur organiseert Opella een moment van ontmoeting.
De ontmoetingsgroep in de Huiskamer is voor 70-plussers die zelfstandig wonen.
U kunt de ontmoetingsgroep zien als een laagdrempelige vorm van dagbesteding. Voor deelname aan de ontmoetingsgroep vragen wij 2 euro per keer per persoon

Aanmelden kan bij de coördinator Heidi Spans, hspans@opella.nl of via het Opella Servicepunt, 0318 752222

Lees hier de flyer.

De Thorbeckelezing

Op 23 april 2023 heeft kamerlid Pieter Omtzigt de lezing gehouden over Thorbecke; hoe het met name gaat met de naleving van de grondwet door de Nederlandse overheid.

Conclusie: de regering lapt de grondwet steeds vaker aan zijn laars!

Verder heeft Wetgeving uit de Europese Unie directe werking in Nederland; dit heeft een enorme impact op Nederland, zonder enige effectieve democratische controle uit Nederland.

De hele lezing kunt u downloaden via Thorbeckelezing-2023