Een aanpassing van het huidige pensioenstelsel is voldoende, eenvoudiger, beter voor de pensioenen en veel minder onnodige kosten.
Drie kleinere pensioenfondsen gingen per 1 januari 2025 over naar het nieuwe stelsel (‘invaren’). Dat zijn personeelspensioenfonds van pensioenuitvoerder APG met 6500 leden, pensioenfonds Werk & (Re)integratie (PWRI) met 190.000 deelnemers en het beroepspensioenfonds Loodsen met 1400 leden. In het overzicht van DNB van 19 november 2024 worden alle andere pensioenfondsen genoemd. De pensioenverzekeraars gaan géén van allen ‘invaren’.
Er zijn nog acties in voorbereiding om de negatieve gevolgen van het overbrengen van de pensioenrechten in het nieuwe pensioenstelsel te compenseren.
De eerste claimorganisatie is Stichting Pensioenvoldoen.nl. Deze Stichting van Rob de Brouwer richt zich op twee verweven procedures. De ene procedure richt zich tegen de Staat der Nederlanden die op grond van de oude Pensioenwet ten onrechte indexatie beperkte. En een andere procedure tegen diezelfde Staat of tegen een pensioenfonds vanwege het verplichte invaren van bestaande rechten in een nieuw contract op basis van de nieuwe Wtp. Dit invaren heeft tot gevolg dat oude indexatierechten verloren gaan.
De tweede claimorganisatie is Stichting Pensioenherstel.nl die gelieerd is met de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie SOBI (https://www.sobi.nl/). Hier heeft Pieter Lakeman het initiatief genomen voor de actie Pensioenherstel. Wanneer u in de periode 2008 – 2020 (of een deel van deze periode) gepensioneerd was, heeft u waarschijnlijk geen indexatie ontvangen en kunt u daardoor een schade hebben geleden die meer dan anderhalf jaar pensioeninkomen omvat. Wanneer u bij het ABP gepensioneerd bent of was en dit pensioenverlies wilt herstellen, kunt u met de Stichting SOBI pensioenherstel aan die actie meedoen. Ook nabestaanden en andere erfgenamen kunnen meedoen.
Ook de Stichting Pensioenbehoud onderzoekt de mogelijkheden om de schade van onze begunstigers te beperken of te compenseren, maar op een andere grondslag dan van de twee genoemde claimorganisaties. We verwachten daar binnenkort meer over te kunnen berichten.
De nieuwe Wet toekomst pensioenen (Wtp) heeft veel onzekerheden
Wij raden aan om de informatie op de websites en in nieuwsbrieven van pensioenfondsen nauwgezet te volgen.
Strijd samen met de Seniorencoalitie voor een beter nieuw pensioenstelsel! Het pensioen staat al twaalf jaar stil. Gepensioneerden én werkenden is nu een koopkrachtig pensioen beloofd. Maar in het wetsvoorstel voor het nieuwe stelsel is het allerminst zeker dat we zo’n koopkrachtig pensioen krijgen. Er zijn beslist aanpassingen nodig voor we met het nieuwe stelsel kunnen instemmen.
Een aanpassing van het huidige pensioenstelsel is voldoende, eenvoudiger, beter voor de pensioenen en veel minder onnodige kosten.
Het huidige pensioenstelsel is het beste van de wereld; waarom dat veranderen?
Op de website van het ABP vertelt hoogleraar Eduard Ponds (Tilburg University) op 12 december 2024, dat
deelnemers straks een eigen pensioenpotje krijgen. Zo wordt het risico bij de mensen zélf neergelegd.
Als het goed gaat, kunnen de pensioenen worden verhoogd. Maar als het tegenzit (op de beurs), kunnen de pensioenen zelfs omláág gaan!
Dat zijn twee grote minpunten!
Toch wordt het invaren naar het nieuwe pensioensysteem domweg doorgezet. Dit allemaal zonder de instemming van de deelnemers. Ongelooflijk.
Hoe pensioenbeloften worden gebroken in Tweede Kamer
Onze voorvechter voor behoud van een goede pensioenregeling Agnes Joseph van NSC schreef op 21 november tijdens het pensioendebat in de Tweede Kamer geschiedenis met de volgende uitspraken.
“Met de dag snap ik beter hoe Pieter Omtzigt zich gevoeld moet hebben bij zijn onvermoeibare strijd om de toeslagenaffaire boven tafel te krijgen. (…) Het lijkt soms wel alsof beleidsmakers het niet willen zien, het niet willen horen en ook niet willen luisteren, terwijl de bestaanszekerheid van miljoenen mensen hier op het spel staat.
Voor mij kwam de eerste grote schok tijdens de onderhandelingen toen ik hoorde, dat pensioenfondsen 25 miljard aan investeringen hadden aangeboden met als eis dat de politiek de pensioenwet niet zou aanpassen.
Alle alarmbellen staan staan bij mij op rood.
Lees verder op nieuwsbrieven SPB
Wet toekomst pensioenen (Wtp) is ondoordacht.
Pieter Omtzigt uitte zijn terechte kritiek op het wetsvoorstel WTP; ondoordacht, veel voetangels en klemmen.
De nieuwe pensioenwet is geen verbetering; wel duurder
In een artikel in de Telegraaf van 2 december 2023 wordt door AON gesteld dat “Jongeren die betalen voor ouderen” en dat deze wijze van financieren in het nieuwe pensioenstelsel gaat verdwijnen. Dat is een niet correcte weergave van de feiten. De oorzaak hiervan is dat volgens het Centraal Planbureau jongeren meer betalen voor hun pensioenopbouw dan ouderen vanwege de doorsneepremieregeling. Dat geldt in het algemeen niet, wel voor toetreders tot het pensioenstelsel op hoge leeftijd, Het geldt ook niet voor een premiedekkingsgraad minder dan 100% want dan wordt er actuarieel een schuld opgebouwd. Een schuld die, volgens de redenering van het CPB, groter is voor jongeren dan voor ouderen, omdat de looptijd van die schuld langer is en er dus meer rendementsderving over optreedt. Dat deel van de schuld wordt, via de nu nog solidaire dekkingsgraad deels ook gedragen door de gepensioneerden.
Een deelnemer van een pensioenfonds betaalt samen met de werkgever de premie voor de opbouw van zijn ouderdomspensioen en krijgt het daarop gemaakte rendement van zijn pensioenfonds als beheerder. Uiteraard dient de premie correct te worden berekend en daarop houdt De Nederlandse Bank toezicht. Met de huidige doorsneepremie als percentage van het loon, met voor iedereen dezelfde opbouw van zijn aanspraken, zorgt ervoor dat de kosten van het pensioen voor de werkgever leeftijdsonafhankelijk zijn. Dus geen kostenconcurrentie tussen jong en oud, en daardoor minder werkeloosheid voor ouderen. Uitgangspunt is wel dat men voor deze sociale regeling zijn gehele werkzame leven doorbrengt bij een werkgever die pensioen als arbeidsvoorwaarde aanbiedt. Sommige werkgevers doen dat niet en dat staat nu ter discussie.
In de praktijk zijn er tegenwoordig zoveel mensen die na jaren werken voor zichzelf beginnen dat het nadeel van te weinig opbouw krijgen als niet meer redelijk wordt ervaren. Dat is eenvoudig op te lossen door een differentiatie van de pensioenopbouw in te stellen bij bedrijfspensioenen. Dat is volgens het EU Hof van Justitie toegestaan zonder de verplichtstelling in gevaar te brengen. Daar is geen nieuwe pensioenwet voor nodig en behoeft niemand te worden gecompenseerd.
Hiermee wordt aangetoond dat het in de politiek gebruikte argument dat jongeren voor ouderen betalen niet valide is (‘framing’) om een nieuw pensioenstelsel te willen invoeren. Een aanpassing van het huidige pensioenstelsel is voldoende, eenvoudiger, beter voor de pensioenen en veel minder onnodige kosten.
Steun voor Stichting Pensioenbehoud
Stichting Pensioenbehoud vraagt de politieke partijen namens u als begunstigers om rekening te houden bij het wijzigingen van de Pensioenwet met het behoud van de onvoorwaardelijk verworven pensioenrechten.
Als u dit werk wilt steunen, kunt begunstiger worden.
Meer informatie kunt u vinden op de website van Stichting Pensioenbehoud.
In enkele nieuwsbrieven van de Stichting Pensioenbehoud wordt de noodzaak om verbeteringen aan de brengen beargumenteerd.
Zie ook de ANBO-PCOB website voor aanvullende pensioenfeiten.