Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Publiekswebinar: Nadenken over de toekomst bij een gebroken heup

Webinar

Online | 21 Nov 20:00

anbo-pcob-webinar-gebroken-heup
Hero background icon

Een gebroken heup heeft een grote impact. Herstel kan lang duren en de gevolgen kunnen ingrijpend zijn voor de zelfstandigheid en kwaliteit van leven.

In Nederland breken ieder jaar zo’n 20.000 mensen een heup. Dat zijn er bijna 55 per dag. Met een gemiddelde leeftijd van 84 jaar zijn ‘heupbreukelingen’ bijna allemaal ouderen. Onder deze leeftijdsgroep is het de meest voorkomende oorzaak van een ziekenhuisopname. Het gros van de patiënten wordt direct geopereerd. Maar is dat in alle gevallen de beste optie? “Mijn patiënten weten vaak niet wat de gevolgen van wel of niet opereren zijn.” Dat zegt Detlef van der Velde: traumachirurg in het St. Antonius Ziekenhuis.

Levensbedereigende situatie

Weinig mensen beseffen dat een heup breken een levensbedreigende situatie is. De cijfers liegen er niet om: de overlijdenspercentages na een heupbreuk zijn hoog. Van de kwetsbare ouderen overlijdt de helft binnen een jaar, waarvan een derde zelfs binnen een maand. Van der Velde: “Om te zorgen dat zorg in de toekomst het beste aansluit bij je wensen, moet je als je ouder wordt nadenken over wat je belangrijk vindt in je leven. Dat noemen we proactieve zorgplanning. Als je straks zorg nodig hebt, wat wil je dan? En wat niet? Denk erover na, praat erover met je naasten. En het liefst: leg je wensen vast.”

Spreker van dit gratis webinar is Henk Jan Schuijt, postdoctoraal onderzoeker in de traumageriatrie en tevens collega van Van der Velde in het St. Antonius Ziekenhuis. Schuit vertelt over de gevolgen van een gebroken heup en de verschillende behandelmogelijkheden. Daarna gaat hij samen met Hilde Boekeloo, geestelijk verzorger in het Martini Ziekenhuis in Groningen, in op hoe u samen met of voor uw naasten kunt nadenken over de toekomst.

Wensen en behoeften

Tot slot wordt er gesproken met een nabestaande, die u meeneemt in hoe u dat nu precies doet; nadenken over de toekomst en over uw wensen en behoeften. Wat is zijn/haar ervaring en wat is belangrijk in de proactieve zorgplanning? Deze en nog meer vragen worden beantwoord. Ook is er de ruimte om uw eigen vragen te stellen.

De avond is online en gratis toegankelijk. Registratie is wel verplicht. Presentator van de avond is Sander de Hosson, longarts en schrijver van columns over de laatste levensfase en palliatieve zorg.

Dit webinar is mogelijk gemaakt door het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II en wordt georganiseerd door een samenwerking van centrum voor palliatieve zorg Carend, ANBO-PCOB, Senioren Brabant-Zeeland (voorheen KBO), Stichting Palliatieve Zorg Nederland (beheerder van Overpalliatievezorg.nl) en Patiëntenfederatie Nederland.

Dit webinar is het tweede webinar van een reeks van twee. Het andere webinar is op donderdag 7 november en gaat over ‘Nadenken over wensen en grenzen in de laatste levensfase’.

Alles nog eens samengevat:

Wat? Publiekswebinar: Nadenken over de toekomst bij een gebroken heup
Wanneer? Donderdag 21 november
Starttijd: 20:00 uur
Waar? Het gaat om een digitale bijeenkomst