Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer
anbo-pcob-ouderenwijzer-verschilmaker-ine-willems-myra-landman

Visieboekje

Ouderen: de onmisbare schakel in onze samenleving

Nederland telt steeds meer ouderen. Wist u dat we al meer dan 3 miljoen gepensioneerden hebben? Dit aantal groeit naar bijna 5 miljoen in 2040. We worden gemiddeld ook nog eens ouder. De komende jaren neemt daarom het aantal 75- tot 85-jarigen flink toe. Het wordt zelfs steeds normaler om de 100 jaar aan te tikken.

We worden ook op een ándere manier ouder. Na het werkende leven hebben we gemiddeld nog vele jaren waarin we vitaal zijn en actief meedoen in de samenleving. Meedoen is belangrijk. Het geeft ons leven betekenis en het verbindt ons met anderen. Mensen die actief betrokken blijven, ervaren minder problemen en kunnen beter omgaan met de uitdagingen die op hun pad komen.

De oudere van nu is anders dan die van 30 jaar geleden. Onze ouders en grootouders zochten na hun pensioen vaak de rust op, al dan niet in een bejaardentehuis. De meeste ouderen van nu zien het pensioen juist als een kans om actief en vitaal te blijven. Ze willen die tijd zo goed mogelijk benutten, binnen de eigen mogelijkheden.

Natuurlijk is ieder mens anders. We verschillen van elkaar in opleiding, inkomen en achtergrond. De ene oudere is vitaler dan de andere, en steeds meer ouderen wonen alleen. Bovendien komen er steeds meer oudere niet-westerse migranten, wat zorgt voor nog meer diversiteit. Door dit alles nemen de verschillen in gezondheid en levensverwachting toe.

De overheid wil graag dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Ouderen willen dit zelf ook. Maar dat gaat niet altijd makkelijk of vanzelf. Het kan uitdagend zijn. Hoe gaan we daarmee om als samenleving? Hoe gaat u daar zelf mee om? De vereniging ANBO-PCOB ziet de vergrijzing als een kans, ook voor jongere generaties. Lees hieronder verder in ons visieboekje dat u hieronder kunt downloaden.

anbo-pcob-visie-boekje

Visieboekje van ANBO-PCOB

Download