Aandacht digitalisering blijft hard nodig | ANBO-PCOB

Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Aandacht digitalisering blijft hard nodig

Digitalisering

12 maart 2024

anbo-pcob-digitaal-digitalisering
Hero background icon

De Tweede Kamer debatteert later deze maand over digitalisering. Als input voor het debat heeft ANBO-PCOB (samen met andere organisaties) een aantal aandachtspunten ingebracht.

Voor senioren en mensen met een beperking is een toegankelijke en begrijpelijke (digitale) samenleving van groot belang. Want dát bepaalt immers of zij volledig zelfstandig kunnen meedoen. Het gaat in totaal om 2,5 miljoen mensen die moeite hebben om mee te komen met de digitalisering. In samenwerking met een aantal andere organisaties heeft ANBO-PCOB onderstaande punten aangeleverd:

Nog steeds zijn veel websites van de (lagere) overheid ontoegankelijk, waardoor er bijvoorbeeld geen Wmo-voorziening kan worden aangevraagd. ANBO-PCOB vindt dat dit snel verbeterd moet worden;

Ruim 2,5 miljoen mensen in Nederland zijn niet digitaal vaardig. Voor hen zijn analoge alternatieven voor communicatie met de overheid (schriftelijk, telefoon en balie) van wezenlijk belang. ANBO-PCOB vindt dat de analoge alternatieven stevig moeten worden verankerd.

Uit recent onderzoek is gebleken dat geen enkele van de 80 ziekenhuiswebsites volledig voldoet aan de toegankelijkheidseisen. Met name senioren zijn hier sterk van afhankelijk. Hier moet actief actie op worden genomen

ANBO-PCOB blijft de vinger aan de pols houden en zal deze onderwerpen aan blijven kaarten totdat ze volledig zijn geregeld.