Bescherming van rekeninghouders uitgebreid | ANBO-PCOB

Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Bescherming van rekeninghouders uitgebreid

Veiligheid

20 augustus 2024

anbo-pcob-geld-bankieren-bescherming
Hero background icon

Per 1 september 2024 verandert er het een en ander in de bescherming van rekeninghouders door de Nederlandse Depositogarantie. De Nederlandse Depositogarantie zorgt ervoor dat u uw geld terugkrijgt als er onverhoopt iets zou gebeuren met een bank in Nederland waar u een rekening hebt.

Uw geld is automatisch beschermd van 1 cent tot 100.000 euro per persoon per bank, daar hoeft u niets voor te doen. Maar in sommige gevallen wordt deze bescherming tijdelijk met 500.000 euro verhoogd. Vanaf 1 september geldt dit hogere maximum in meer situaties.

De tijdelijk verhoogde bescherming van 500.000 euro, bovenop de standaardbescherming van 100.000 euro, bestond al voor het geval uw saldo tijdelijk extra hoog is door de aan- en verkoop van een eigen woning. Maar dat kan natuurlijk ook gebeuren door andere gebeurtenissen, zoals pensioen, ontslag of huwelijk.

Slachtoffer

Ook kunt u tijdelijk veel geld op uw rekening gestort krijgen door de uitkering van een verzekering, of vergoedingen voor schade omdat u slachtoffer bent geworden van criminaliteit of een onterechte veroordeling. Daarom geldt vanaf 1 september de tijdelijk verhoogde bescherming ook voor deze situaties.

Daarnaast is de termijn van de tijdelijk verhoogde bescherming verlengd van drie naar zes maanden na de storting van het geld. De tijdelijk verhoogde bescherming geldt alleen voor natuurlijke personen.