Blijf ook op oudere leeftijd gezond en voldoende eten | ANBO-PCOB

Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Blijf ook op oudere leeftijd gezond en voldoende eten

Gezondheid en vitaliteit

16 april 2024

anbo-pcob-voeding-gezond-eten
Hero background icon

Voedzaam en gevarieerd eten helpt om fysiek én mentaal gezond te (blijven) leven. Ook als we ouder worden. Daarom organiseert het Partnernetwerk Ondervoeding Ouderen (POO) in de week van 15 tot en met 21 april de bewustwordingscampagne Goed Gevoed Ouder Worden. ANBO-PCOB is een van de partners van POO.

8,5% van de zelfstandig thuiswonende 65-plussers is ondervoed of heeft hoog risico hierop. Dat betekent dat ze minder voedingsstoffen binnenkrijgen dan zij nodig hebben. Bij kwetsbare 65-plussers is dit zelfs gemiddeld 16%.

Ondervoeding heeft grote invloed op de gezondheid. Bijvoorbeeld een verminderde werking van het afweersysteem of langzamer herstel van ziekte. Voorkomen, signaleren en behandelen van ondervoeding is daarom van belang. POO wil van 15 tot en met 21 april zoveel mogelijk ouderen en hun naasten en professionals en organisaties in zorg en welzijn bereiken.

Dat gebeurt onder meer door middel van drie tips voor een fit en gezond lijf:

  1. Eet gezond en gevarieerd: geniet van drie tot zes maaltijden per dag en zorg voor voldoende afwisseling
  2. Eet voldoende eiwitrijke producten om verlies van kracht en spiermassa tegen te gaan. Er zitten veel eiwitten in melk, kaas, eieren, vlees, vis, gevogelte, noten en pinda’s, graan- en sojaproducten en peulvruchten
  3. Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Kies voor activiteiten die bij u passen

Meer tips vindt u op de website van Goed Gevoed Ouder Worden.

U kunt zelf diverse testen doen, bijvoorbeeld of u voldoende eiwitten binnenkrijgt en of u genoeg beweegt. Ook dat kan via Goed Gevoed Ouder Worden.