CBS: iedereen profiteert van koopkrachtgroei | ANBO-PCOB

Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

CBS: iedereen profiteert van koopkrachtgroei

Koopkracht

20 augustus 2024

anbo-pcob-koopkracht-onderzoek-cpb
Hero background icon

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat in 2024 de koopkracht gemiddeld met 2,5% stijgt. Naar verwachting gaan alle groepen erop vooruit, maar werkenden profiteren meer dan uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden.

Ook in 2025 stijgt de koopkracht naar verwachting, in doorsnee met 1,1%. Dan gaan juist de uitkeringsgerechtigden er relatief meer op vooruit. De geraamde koopkrachtsstijging in 2025 is aanzienlijk hoger dan bij de vorige raming. Dit komt door de lastenverlichting die door het kabinet in het Hoofdlijnenakkoord is opgenomen.

Waarschuwing

Maar het CPB geeft ook een waarschuwing aan het kabinet. De komende jaren ligt het begrotingssaldo (dit is het verschil tussen de overheidsuitgaven en de belastinginkomsten) dicht bij de Europese grenswaarde. Daarmee bestaat de kans dat bij toekomstige tegenvallers noodgedwongen plotseling bezuinigd moet worden.

ANBO-PCOB volgt de ontwikkeling van de koopkracht nauwlettend. Zo moeten ook de gepensioneerden gaan profiteren van de in het Hoofdlijnenakkoord in het vooruitzicht gestelde lastenverlichting.

In ons nieuwe magazine, dat vanaf 3 september verschijnt, staat een uitgebreid dossier over het onderwerp koopkracht.