Digitale fraude herkennen? Deze tips helpen u | ANBO-PCOB

Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Digitale fraude herkennen? Deze tips helpen u

Veiligheid

31 oktober 2024

anbo-pcob-digitale-fraude-tips
Hero background icon

Online criminelen worden steeds slimmer en gebruiken verschillende manieren om u te misleiden. Ze spelen vaak in op uw gevoel of zetten u onder druk.

In dit bericht vindt u enkele technieken die ze gebruiken, zodat u beter kunt herkennen wanneer iets niet klopt. Vergeet niet: controleer altijd de afzender en als u twijfelt, klik dan weg.

Veelvoorkomende technieken van online criminelen:

  • Zich voordoen als iemand anders: Criminelen doen alsof ze een familielid, vriend of een bekende organisatie zijn, zoals de overheid of uw bank. Hierdoor lijkt het alsof de boodschap betrouwbaar is.
  • Emoties gebruiken: Ze spelen in op uw emoties, zoals nieuwsgierigheid of angst. Ze proberen u te laten voelen dat u snel moet reageren, vaak door te dreigen met nare gevolgen.
  • Tijdsdruk: Criminelen willen dat u snel handelt. Ze zetten u onder druk zodat u niet goed nadenkt. Neem altijd de tijd om te controleren of het echt is, want echte organisaties zetten u nooit onder druk.
  • Noodgevallen creëren: Soms doen ze alsof er een urgent probleem is, zoals dat uw rekening of account geblokkeerd wordt als u niet snel uw gegevens bijwerkt. Dit speelt in op je angst om iets te verliezen.
  • Te mooie aanbiedingen: Ze bieden kortingen of acties aan die te mooi zijn om waar te zijn. Dit is vaak een manier om u te verleiden om op links te klikken of persoonlijke informatie te geven.
  • Persoonlijke informatie: Criminelen gebruiken soms informatie die ze online over u hebben gevonden, zodat het lijkt alsof ze u goed kennen. Dit kan u een gevoel van vertrouwen geven.
  • Overdreven vriendelijkheid: Ze proberen uw vertrouwen te winnen door heel vriendelijk en behulpzaam te zijn. Dit maakt het moeilijker om te geloven dat ze slechte bedoelingen hebben.

Hoe herkent u een vals bericht?

Berichten van online criminelen bevatten vaak spelfouten, rare zinnen of een onpersoonlijke aanhef. Controleer altijd het e-mailadres of telefoonnummer van de afzender. Wees extra voorzichtig als er een link of bijlage in het bericht staat. Als u niet zeker weet of een e-mail of bericht echt is, klik er dan niet op en verwijder het. Het is altijd beter om voorzichtig te zijn.

Ontvang het laatste nieuws in uw mailbox

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

anbo-pcob-google-09
Hero background icon