Er is niets mis met het woord ouderen | ANBO-PCOB

Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Er is niets mis met het woord ouderen

Ouderen maken het verschil

20 augustus 2024

anbo-pcob-ouderenwijzer-verschilmaker-joke-verdoold
Hero background icon

Veel 65-plussers hebben moeite met het woord ‘ouderen’. Er is echter niets mis met dat woord, stelt ANBO-PCOB-directeur Anneke Sipkens.

"Dat het een negatieve bijklank heeft, heeft alles te maken met hoe er over deze generatie wordt gedacht, ook door henzelf", aldus Sipkens. "Daarom is het hoog tijd om het woord positief te laden en te laten zien hoe belangrijk ouderen zijn voor de maatschappij. Daar gaan wij ons sterk voor maken."

Ouderen is volgens Sipkens een gewoon neutraal woord, net als ‘jongeren’, ‘fietsers’ of ‘bakkers’. "Toch willen veel 'ouderen' beslist niet zo genoemd worden. Dat ligt niet aan het woord, maar aan de onderwaardering en het disrespect voor deze generatie. Ouderen worden gezien als een grijze golf, een kostenpost, een zware last voor de zorg. En het ergste is, zo denken zij er zelf ook over. Ouderen zijn de enigen die negatief denken over de eigen generatie. Heel triest."

Herwaardering

Sipkens: "Dan kunnen we wel een ander woord gaan verzinnen, senior, dat straks ook weer een negatieve klank krijgt. Maar het lijkt ons beter om het bestaande woord positief te laden. Daarom maakt ANBO-PCOB zich sterk voor de herwaardering van ouderen in Nederland. We willen laten zien wat ze allemaal doen."

ANBO-PCOB heeft haar leden opgeroepen om te vertellen wat zij zoals doen voor elkaar en voor de maatschappij. Dat leverde bijna duizend reacties op. Sipkens: "De opsommingen die we terugkregen, waren indrukwekkend. De meeste verschilmakers hadden niet één, maar soms wel tien vrijwilligersbanen. Ook na hun tachtigste blijven veel ouderen hartstikke actief. Niet alleen als vrijwilliger maar steeds meer ouderen werken een aantal jaar na hun pensioen door."

Drijvende kracht

De conclusie is duidelijk: zonder ouderen zou al het vrijwilligerswerk instorten. Ouderen zijn de drijvende kracht achter musea, monumenten, verenigingen, sportclubs, kerken en goede doelen. Ze zorgen voor vluchtelingen, de minder bedeelden en zijn mantelzorger op grote schaal. Ze dragen kennis over, voeden hun kleinkinderen mede op, werken aan het behoud van de natuur en brengen muziek in de samenleving. Sipkens: "Ze maken echt het verschil."

ANBO-PCOB heeft uit de grote berg reacties tien mooie voorbeelden geselecteerd van ouderen die veel bijdragen. Deze tien verschilmakers worden binnenkort op het event ‘Ouderen maken het verschil’ in het zonnetje gezet. "Dat verdienen ze dubbel en dwars." Het event was op vrijdag 30 augustus in Antropia in Driebergen-Zeist, van 14.00 tot 16.30 uur.