Gemeente maakt zorgen voor moeder en schoonouders onmogelijk | ANBO-PCOB

Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Gemeente maakt zorgen voor moeder en schoonouders onmogelijk

Mantelzorg en Zorg voor je ouders

28 augustus 2024

anbo-pcob-zorg-voor-ouders-schoonouders
Hero background icon

Wim Verheul uit Doorn is mantelzorger voor zijn moeder en schoonouders, maar volgens de gemeente moet hij nu kiezen tussen die twee. Hij moet van de gemeente vanaf februari 2025 één van de twee zorgwoningen onbewoonbaar maken.

Verheul riskeert een dwangsom van 6000 euro per week als hij dit niet doet. Dat meldt RTV Utrecht.

Mantelzorgwoning op eigen terrein

Op het erf van Verheul en zijn vrouw staat een mantelzorgwoning voor zijn schoonouders en aan hun eigen huis zit een woning voor zijn moeder vast. Volgens de landelijke en lokale regels mag je maar één mantelzorgwoning op je terrein hebben. Dat weet Verheul en daarom hij koos hij voor een aanbouw aan het eigen huis.

Verheul kreeg vorige week een brief met de dwangsomeis, zonder dat er eerst een gesprek met hem is aangegaan. Hij is verbijsterd over de gang van zaken en weet niet wat hij nu moet doen. Het zijn geen landelijke regels waarop de gemeente Doorn zich beroept want sinds 1 januari 2024 mogen gemeentes hun eigen beleid hanteren ten aanzien van mantelzorgwoningen.

Verontwaardiging

ANBO-PCOB is net als Verheul verontwaardigd over deze gang van zaken. De overheid wil dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven en voor elkaar zorgen. Dat is precies wat Verheul en zijn vrouw doen en wat de gemeente nu onmogelijk maakt. Ook Tweede Kamerleden spreken hun steun uit voor Verheul en zijn gezin, maar ze ondernemen helaas nog geen actie.