Jongeren en ouderen doorbreken samen eenzaamheid | ANBO-PCOB

Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Jongeren en ouderen doorbreken samen eenzaamheid

Actief en betrokken

19 september 2024

anbo-pcob-generaties-jong-en-oud-mdt
Hero background icon

ANBO-PCOB heeft een petitie (mede)ondertekend waarin de Tweede Kamer wordt opgeroepen om het programma Maatschappelijke Diensttijd (MDT) te behouden.

Uit het regeerakkoord van het kabinet blijkt dat de financiële middelen voor de MDT worden stopgezet. Het schrappen van dit programma zou betekenen dat we een krachtige oplossing verliezen voor eenzaamheid onder ouderen en dat jongeren minder de kans krijgen om zich maatschappelijk in te zetten en te ontwikkelen.

Beide generaties

In het programma MDT worden bijvoorbeeld studenten gekoppeld aan ouderen die weinig sociale contacten hebben. Door deze verbinding ontstaan nieuwe relaties tussen generaties, waarbij jongeren niet alleen praktische zorgervaring opdoen, maar ook betekenisvolle interacties aangaan met ouderen. Op deze wijze kan de eenzaamheid worden verkleind en de binding tussen jong en oud worden versterkt. Beide generaties kunnen veel van elkaar leren en elkaar bijstaan.

Bestrijden

Eenzaamheid is van alle leeftijden. Bijna een miljoen senioren in ons land is eenzaam. Dit aantal zal naar verwachting alleen maar oplopen. Het wordt daarom steeds belangrijker om ook aandacht te besteden aan ‘sociale zorg’, waarbij ontmoeting en verbinding centraal staan. Ouderen hebben behoefte aan gezelschap en sociale interactie om eenzaamheid te bestrijden. Het is daarom van groot belang dat MDT behouden blijft.