Komen sommige voetbalfans buitenspel te staan? | ANBO-PCOB

Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Komen sommige voetbalfans buitenspel te staan?

Digitalisering

05 september 2024

anbo-pcob-nieuws-voetbal-ziggovodafone
Hero background icon

Niet digitaal vaardige mensen dreigen belangrijke voetbalwedstrijden te gaan missen. Met de aankoop door VodafoneZiggo van de exclusieve uitzendrechten over de Europese voetbalcompetities zouden deze wedstrijden verdwijnen achter betaalde televisie.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakt jaarlijks een lijst van evenementen die voor iedereen laagdrempelig beschikbaar moeten zijn via een open televisiekanaal. Dat zijn zogeheten evenementen ‘van nationaal belang’. Daaronder vallen onder andere wedstrijden van het nationale elftal én finalewedstrijden uit de UEFA-competitie.

Laagdrempelig

Blijkbaar is er veel ruimte voor VodafoneZiggo om het begrip laagdrempelig zelf in te vullen. Ook de interpretaties over wat een open televisiekanaal is verschillen. VodafoneZiggo heeft gekozen voor een Ziggo Go-app in plaats van een oplossing via lineaire televisie.

Niet, of minder digitaal vaardige mensen, gaan mogelijk tegen installatieproblemen aanlopen. Of ze hebben nog een ouder model televisie, ze hebben geen smartphone om te streamen, hebben de goede apparatuur er niet voor of weten niet hoe dit moet. Mensen die via de app willen kijken moeten over geschikte apparatuur en digitale vaardigheden beschikken om een en ander geïnstalleerd te krijgen. Er gaat nu een risico ontstaan dat groepen uitgesloten worden van populaire wedstrijden.

Alle Nederlanders

Dat kan wat ons betreft niet de bedoeling zijn. Een app is niet wat wij onder een open televisiekanaal verstaan en ook niet onder laagdrempelig toegankelijk. Wij hebben dan ook het Commissariaat voor de Media opgeroepen in te grijpen. We hebben het Commissariaat verzocht om, met VodafoneZiggo, te kijken naar een lineaire oplossing. We vinden het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met minder digitaal vaardige mensen, waaronder ouderen. Wat ons betreft zou dit betekenen dat Ziggo de wedstrijden uit de evenementenlijst uitzendt op één van de Ziggo Sport-kanalen en dit kanaal open zet voor alle Nederlanders.

De digitale ontwikkelingen zijn mooi en brengen ons veel gemak en comfort. Maar wij vinden dat er altijd niet digitale oplossingen beschikbaar moeten zijn, zodat iedereen mee kan blijven doen.