Koopkrachtontwikkeling gepensioneerden hapert | ANBO-PCOB

Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Koopkrachtontwikkeling gepensioneerden hapert

Koopkracht

16 april 2024

anbo-pcob-koopkracht
Hero background icon

Gemiddeld zijn gepensioneerden er in de periode van 2011 - 2022 in hun koopkracht nauwelijks op vooruit gegaan. Voor werkenden steeg de koopkracht in deze periode tot wel dertig procent. Dat is de wrange conclusie die ANBO-PCOB trekt uit het recent verschenen rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De koopkracht geeft aan hoeveel een huishouden gemiddeld kan kopen. Dit is afhankelijk van het inkomen, de geheven belastingen en de waardevermindering van geld (de inflatie). Hierbij is het van belang hoe het inkomen zich ontwikkelt ten opzichte van de inflatie. Als het inkomen sneller stijgt dan de inflatie, stijgt de koopkracht. Bij veel gepensioneerden was dit dus niet de situatie.

Grote verschillen

Er zijn wel grote verschillen tussen gepensioneerden. Huishoudens met een relatief hoog aanvullend inkomen boven op de AOW zijn er in koopkracht tot elf procent op achteruit gegaan. Voor AOW’ers die geen of een klein aanvullend pensioen hebben steeg de koopkracht wel, tot ruim veertien procent.

Verhogen

De meeste gepensioneerden hebben geen invloed meer op de hoogte van hun inkomen. Hun koopkracht is sterk afhankelijk van de verhoging van de AOW en het aanvullende pensioen. Juist de aanvullende pensioenen zijn tot 2022 nauwelijks verhoogd. Dit had dus vooral een negatief effect op de koopkracht van gepensioneerden met een hoger aanvullend inkomen. Gelukkig zijn de meeste pensioenfondsen vanaf 2022 de pensioenen wel weer gaan verhogen.