Nieuwe wet waarborgt toegang tot contant geld | ANBO-PCOB

Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Nieuwe wet waarborgt toegang tot contant geld

Betaalmiddelen

11 maart 2024

anbo-pcob-cash-contant-geld-euro
Hero background icon

ANBO-PCOB vindt dat iedereen in Nederland aan het betalingsverkeer moet kunnen (blijven) deelnemen. Niemand mag ontmoedigd worden om contant geld te gebruiken of gedwongen worden tot digitaal betalen. Daarom heeft ANBO-PCOB gereageerd op een nieuwe wet die het ministerie van Financiën hierover aan het voorbereiden is.

De nieuwe Wet chartaal betalingsverkeer heeft tot doel om contant geld bereikbaar, beschikbaar en betaalbaar te houden. Chartaal geld is een andere naam voor contant geld.

Voordat de nieuwe wet wordt geïmplementeerd kan erop worden gereageerd. ANBO-PCOB heeft dit gedaan. In samenwerking met een aantal andere seniorenorganisaties en de Consumentenbond hebben we het belang van contant geld benadrukt. Contant geld blijft nog heel lang een belangrijke rol in de maatschappij vervullen. Een optimale infrastructuur is daarom noodzakelijk. Wij stemmen van harte in met het opnemen van de afspraken hierover in een wetgevend kader.

De nieuwe wet bevat de volgende maatregelen:

  • Banken worden verplicht om een landelijk dekkende basisinfrastructuur van geldautomaten te verzorgen;
  • Banken moeten hun betaalrekeninghouders toegang bieden tot de chartale basisinfrastructuur, tegen maximumtarieven. Het opnemen en storten van bankbiljetten moet voor particulieren gratis zijn;
  • Grotere geldtransportondernemingen moeten periodiek aan de Nederlandsche Bank (DNB) rapporteren over hun financiële gezondheid;
  • DNB houdt toezicht op naleving van de wet.