Oproep aan staatssecretaris: maak werk van ontmoetingsplekken | ANBO-PCOB

Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Oproep aan staatssecretaris: maak werk van ontmoetingsplekken

Actief en betrokken

27 september 2024

anbo-pcob-nieuwsbericht-ontmoetingsplekken-oproep
Hero background icon

Sociaal Werk Nederland en Alzheimer Nederland hebben deze week een oproep gedaan aan Vicky Maeijer, staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg, om structureel te investeren in ontmoetingsplekken.

De twee organisaties deden dit namens een breed scala aan maatschappelijke organisaties, waaronder ANBO-PCOB, tijdens een werkbezoek aan het Odensehuis in Voorschoten. Op deze plek staat ontmoeten centraal. In Nederland praten we volgens Sociaal Werk Nederland en Alzheimer Nederland veel over ‘het belang van sociale cohesie en het bestrijden van eenzaamheid’. Toch blijft de realiteit achter, aldus de twee organisaties: er zijn nog steeds te weinig plekken waar buurtbewoners van jong tot oud, met én zonder zorgbehoefte elkaar dagelijks kunnen ontmoeten, helpen en samen activiteiten kunnen ondernemen.

Zo belangrijk

Tijdens het bezoek aan het Odensehuis heeft staatssecretaris Maeijer samen met de bezoekers geschilderd. Ook is ze in gesprek gegaan met mensen met dementie, mantelzorgers en sociaal werkers. Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland en Gerdien Rabbers, adjunct-directeur van Social Werk Nederland hebben de oproep aangeboden aan de staatssecretaris. Maeijer: “Dit soort buurtontmoetingsplekken is zo belangrijk voor mensen met dementie. De boodschap dat investeren in buurthuizen nodig is, is luid en duidelijk overgekomen.”

Samenwerken

De ondertekenaars van de oproep willen de komende jaren graag met de staatssecretaris samenwerken om te komen tot een landelijk dekkend netwerk van ontmoetingsplekken in de buurt. Ontmoetingsplekken zijn volgens alle ondertekenaars cruciaal voor onze samenleving.

Download hieronder de oproep.

anbo-pcob-nieuwsbericht-ontmoetingsplekken-oproep

Oproep voor meer ontmoetingsplekken

Download

Ontvang het laatste nieuws in uw mailbox

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

anbo-pcob-google-09
Hero background icon