Ouderen maken zich zorgen om geld | ANBO-PCOB

Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Ouderen maken zich zorgen om geld

Koopkracht

26 augustus 2024

anbo-pcob-geld-koopkracht-zorgen-winkelwagen
Hero background icon

Het beeld dat alle ouderen in Nederland het financieel goed hebben, is achterhaald. Van de 3,7 miljoen 65-plussers in Nederland maakt 46% (2,2 miljoen) zich weleens zorgen over hun huidige financiële situatie en 13% heeft zelfs geen financiële buffer.

Een onverwachte uitgave van 400 euro brengt ruim een kwart van de senioren in de problemen. Arme ouderen mijden zorg en bezuinigen op sociale activiteiten. Dat blijkt uit het Koopkracht Onderzoek van het Nationaal Seniorenpanel van ANBO-PCOB en Abbi Insights waar 6.786 senioren aan meededen.

Ouderen hebben over het algemeen niet veel invloed op hun inkomsten. Na pensionering zijn de meesten afhankelijk van de AOW, het aanvullend pensioen en fiscale maatregelen. Als dan de inkomsten niet stijgen maar de kosten voor levensonderhoud en zorg wel, daalt hun koopkracht.

Geen 'zorgeloze' oude dag

Een financieel zorgeloze oude dag is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bijna de helft van de ouderen piekert weleens over geld, terwijl een op de acht zich regelmatig of vaak zorgen maken. 23% zegt dan zuiniger te moeten leven om de maand door te komen, terwijl 5% niet weet hoe ze de rest van de maand moeten doorkomen. Vooral onder senioren zonder financiële buffer vormt dit een risico. Zij worden extremer geraakt. Zo raakt 66% in de problemen bij een onverwachte uitgave van 400 euro. Daarvan moet 38% direct bezuinigen om de maand door te komen en weet 27% niet hoe ze financieel de rest van de maand moeten overbruggen.

Bezuinigen op zorg

Bezuinigen is voor de één een noodzakelijke strategie en voor de ander een bewuste keuze zonder echte noodzaak om de financiële lasten te moeten verminderen. Twee op de drie ouderen hebben het afgelopen jaar geprobeerd om de financiële lasten te verminderen en bewust te bezuinigen op uitgaven. Bijna de helft heeft het energieverbruik verminderd door de thermostaat lager te zetten of energiezuinige apparaten te gebruiken. Bezuinigen wordt echter problematisch wanneer dit leidt tot het uitstellen of mijden van zorg. Het afgelopen jaar heeft 9% van de ouderen in Nederland zorg gemeden of uitgesteld vanwege de kosten. Vooral ouderen met een laag huishoudinkomen (21%) en zonder financiële buffer (26%) hebben relatief vaak zorg hebben gemeden.

Over het onderzoek

Het Koopkracht Onderzoek 2024 is uitgevoerd door Abbi Insights op het Nationaal Seniorenpanel in opdracht van ANBO-PCOB. In de periode van 28 mei tot en met 16 juni 2024 deden 6.786 senioren mee aan het onderzoek. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 74 jaar.

In het nieuwe magazine van ANBO-PCOB, dat op 3 september is verschenen, staat een uitgebreid artikel over het onderzoek. U kunt dat artikel ook lezen op onze website.