Toch onderzoek naar koopkracht pensioen
Lees meerOns standpunt over pensioen
Lees meerWord vrijwilliger bij ANBO-PCOB
Lees meerVragen en antwoorden Nieuwe Pensioenwet
Lees meerLees meer over de afdelingen
Afdelingen01 juli 2024
Slechts twee op de tien ouderen zijn zeer positief over het nieuwe kabinet. Bijna de helft (47%) is bij voorbaat zeer negatief. 33% wacht eerst af. Dit alles blijkt uit een flitspeiling van het Nationaal Seniorenpanel, van ANBO-PCOB onder bijna 7.000 65-plussers.
ANBO-PCOB is benieuwd wat de meningen en verwachtingen van ouderen zijn over het nieuwe kabinet en deed een peiling bij de achterban. Slechts 12% van de senioren verwacht dat dit kabinet de zittingsduur van vier jaar gaat volmaken. Een derde twijfelt en meer dan de helft denkt dat dit niet gaat lukken.
Bijna 7.000 ouderen vulden de flitspeiling in. Het zijn mensen die veelal een grote interesse in de landelijke politiek hebben. Van de respondenten heeft 41% op een van de partijen van het nieuwe kabinet gestemd, 54% op een andere partij. Zou u opnieuw op dezelfde partij stemmen?, vroegen we. Dan blijken vooral 80-plussers zeer standvastig te zijn. Zij zouden, vaker dan gemiddeld, nog steeds hetzelfde stemmen. Maar 12% van alle respondenten heeft nu al spijt van zijn stem, vooral ouderen die op een kabinetspartij hebben gestemd.
De kiezers vinden dat het nieuwe kabinet als eerste aan de slag moet met de woningmarkt, immigratie en asiel en de gezondheidszorg. Er moeten meer woningen komen voor ouderen, en voor jongere generaties. Bij de kabinetstemmers staat het thema immigratie en asiel met stip op één: 65% vindt dat het kabinet daar als eerste mee aan de slag moet. Voor senioren die op een partij buiten het kabinet hebben gestemd, is het thema klimaat een stuk belangrijker: 48% vindt dat het kabinet daar eerst mee aan de slag moet.
Senioren verwachten ook niet dat het kabinet veel rekening gaat houden met wat zij nodig hebben en belangrijk vinden: slechts 20% denk dat ze hier redelijk of veel rekening mee zullen houden. Drie op de vijf senioren denkt niet dat het nieuwe kabinet ervoor zal zorgen dat senioren meer te besteden krijgen. Een derde van de senioren vindt het nu nog te lastig om hier uitspraken over te doen.
Er is veel scepsis over het nieuwe kabinet, het sentiment neigt naar negatief bij senioren. Bijna de helft (47%) van de senioren is (zeer) negatief over het nieuwe kabinet. ‘Griezelig (extreem) rechts-kabinet, voor discriminatie, tegen vluchtelingen, asociaal, tegen voldoende klimaatmaatregelen, een kabinet om je rot voor te schamen,’ vindt een vrouw van 77.
Een op de vijf (19%) is juist (zeer) positief. Vrouw, 76: ‘Eindelijk een kabinet dat naar de burgers luistert en er voor hen is evenals voor een economisch gezonder Nederland.’ Een op de drie respondenten vindt dat we eerst rustig moeten afwachten. ‘Ze moeten zich nog bewijzen,’ aldus een man van 70.
Het vertrouwen dat het nieuwe kabinet problemen in Nederland (zoals de woningnood, tekorten in de zorg, stikstofprobleem) gaat oplossen, is nog laag: 63% heeft hier weinig tot geen vertrouwen in en slechts 11% heeft er (veel) vertrouwen in. Het lage vertrouwen in de politiek was er overigens vorig jaar in augustus ook al. Beoogd premier Schoof kan op meer vertrouwen rekenen. 45% heeft enig vertrouwen in hem, 30% (veel) vertrouwen.
Direct naar
Lidmaatschap
Ledenservice
Advieslijn
Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?
Aanmelden