Reactie op Prinsjesdag 2024: wonen | ANBO-PCOB

Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Reactie op Prinsjesdag 2024: wonen

Kabinet

18 september 2024

image
Hero background icon

Gelukkig is er erkenning bij het kabinet voor de problemen op de woningmarkt. Helaas ontbreekt nog steeds de urgentie waar het gaat om woningen voor ouderen.

Het voornemen tot het bouwen van 100.000 extra woningen per jaar is mooi. Maar kan dit waargemaakt worden? Ouderen vormen wel een van de doelgroepen waar het kabinet zich op wil richten. Bouwen voor het sociale huursegment is hierbij een belangrijk aandachtspunt.

Niet naar verpleeghuis

Er zal veel aandacht worden besteed aan het wonen in combinatie met zorg door het vergroten van het aanbod van geschikte woonvormen waar ook zorg kan worden aangeboden. Dit met het oog op de groep kwetsbare mensen die niet naar een verpleeghuis kunnen.

Het kabinet wil naar meer passende woningen en daartoe is tot 2030 de bouw van 290.000 geschikte woningen voor ouderen voorzien. Hieronder vallen dan voldoende geclusterde en zorggeschikte woningen.

Zorg in de buurt

Ook wil het kabinet zorgen dat de stem van de (toekomstige) bewoners mee genomen wordt bij woningbouw en bij het woonbeleid.

Waar we nog weinig over teruglezen is de bijbehorende infrastructuur met voorzieningen, zoals goed openbaar vervoer, medische zorg in de buurt en winkels. Maar vooral ook mogelijkheden om andere mensen te ontmoeten en in de eigen wijk voldoende activiteiten te vinden. Meedoen blijft cruciaal.

Beeld: ministerie van Financiën