Seniorencoalitie mist samenhangend beleid voor kansen van vergrijzing | ANBO-PCOB

Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Seniorencoalitie mist samenhangend beleid voor kansen van vergrijzing

Kabinet

13 september 2024

anbo-pcob-nieuws-seniorencoalitie-regeerakkoord
Hero background icon

Het vandaag gepresenteerde regeerakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB begint in de samenvatting met de toenemende kosten van de vergrijzing. De Seniorencoalitie (ANBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, SOMNL en NOOM) ziet echter geen samenhangend beleid om de vergrijzing in goede banen te leiden.

Onze samenleving wordt vitaler ouder en ouderen kunnen daardoor nog veel betekenen voor de samenleving. Ouderen zijn meer dan een kostenpost die 'gemanaged' moet worden. Ze vormen een potentieel voor de arbeidsmarkt, zijn mantelzorger, doen veel vrijwilligerswerk en vangen veel af in familie- en andere sociale verbanden.

Beeldvorming

Hoewel het kabinet bestaanszekerheid tot een van de belangrijkste doelen voor de komende regeerperiode ziet, is daar voor gepensioneerden in het regeerakkoord weinig over terug te vinden. De nieuwe pensioenwet leidt niet tot een koopkrachtig pensioen, zoals eerder was beloofd. Op termijn betekent dat dat ouderen in reële termen steeds minder geld te besteden hebben. In het akkoord is er wel aandacht voor meer loon naar werken. Wij vinden het belangrijk dat het ook voor ouderen voldoende moet lonen om in het arbeidsproces te gaan of te blijven. Dat kan door fiscale stimulering, maar ook door de beeldvorming hierover positiever te maken door middel van voorlichting.

Wonen, wijken en welzijn

We zijn verheugd dat binnen volkshuisvesting de ouderen een prioriteit blijven en dat er stevige regie gevoerd gaat worden om te zorgen dat de bouwdoelstellingen ook daadwerkelijk gehaald worden. Daarnaast pleiten we ervoor om naast woningen ook te investeren in wijken. Wonen, wijken en welzijn kunnen niet los van elkaar gezien worden en hierbij ligt een grote rol voor gemeenten. Zij hebben bij uitstek een taak om te zorgen dat de welzijnsvoorzieningen op peil blijven en dat zij kunnen investeren in het voorkomen van zorg. Een belangrijk aandachtspunt daarnaast is om ervoor te zorgen dat technologie beter beschikbaar komt, uitgaande van passende zorg waardoor ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Grote uitdagingen

Het regeerakkoord bevat een beperkt aantal maatregelen op fiscaal- en toeslagenterrein, dat een kleine lastenverlichting voor gepensioneerden zal betekenen. Wij zijn vooral benieuwd naar het voornemen om het belasting- en toeslagstelsel te hervormen en de complexiteit van wet- en regelgeving te verminderen. We staan met elkaar voor grote uitdagingen. We kunnen ons vinden in veel van de ingezette richtingen, maar lezen nog steeds niet hoe de plannen worden uitgewerkt.