Seniorencoalitie start dialoog over krachtig ouder worden | ANBO-PCOB

Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Seniorencoalitie start dialoog over krachtig ouder worden

Krachtig ouder worden

05 december 2023

anbo-pcob-seniorencoalitie-krachtig-ouder-worden-bijeenkomst
Hero background icon

De Seniorencoalitie* is een waardevolle, brede, maatschappelijke dialoog gestart, met senioren als onmisbaar onderdeel. Onder de noemer ‘Krachtig ouder worden, praat vandaag over morgen’ zijn afgelopen week al twee bijeenkomsten georganiseerd: in Breukelen en Apeldoorn. Volgend jaar volgen er meer.

De middagen werden op humoristische wijze ingeleid door cabaretière en actrice Jetty Mathurin, gevolgd door een boeiende presentatie van de bekende publicist Pieter Hilhorst. Hilhorst is raadslid bij Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Dit alles vond plaats onder begeleiding van presentatrice en zangeres Marlies Claasen.

Passende activiteiten

Na de introductie werden aanwezigen uitgenodigd om in kleinere groepjes verder te praten en ervaringen uit te wisselen over krachtig ouder worden. Een goede voorbereiding op ouder worden is namelijk van essentieel belang om actief en zelfstandig te blijven. Voorbereiden betekent nadenken over de toekomstbestendigheid van uw leefomgeving. Is uw huis straks nog geschikt? Zijn de voorzieningen goed bereikbaar? Zijn er passende activiteiten in de buurt die aansluiten bij uw interesses?

Essentieel

Ook is het belangrijk om te kijken naar uw sociale netwerk; familie, vrienden en kennissen. Wonen ze in de buurt en zijn ze makkelijk bereikbaar? Kunt u op elkaar rekenen als dit nodig is? Bij het ouder worden hoort soms ook het accepteren van beperkingen. Hoe goed bent u in staat dit op te vangen en wanneer is er extra hulp nodig? Aanspraak maken op professionele zorg is soms lastiger dan u denkt, maar wel essentieel!

Hakken in steen

Wij spraken tijdens de dagen diverse bezoekers, waaronder de 83-jarige Harm. “Wat je zelf kunt doen om krachtig ouder te worden? Nieuwsgierig blijven en creatief zijn, want dan kun je beter met de omstandigheden omgaan. Zelf ben ik beeldhouwer, geef ik nog één keer in de week les en leer ik mensen om creatief te zijn. En het houdt me ook nog eens lichamelijk fit, want beeldhouwen – ik geef les in hakken in steen – is een zwaar vak.”

Zorg voorkomen

“Wij zijn ons aan het oriënteren op kleiner wonen en we hebben daarom belangstelling getoond voor de plannen voor een Knarrenhof in onze gemeente”, vertelt de 65-jarige Jaap. “Ik zie dit als een mooie oplossing – aangedragen door mensen die voor elkaar willen zorgen – om in de toekomst zorg te voorkomen. Het is jammer dat het traject met onze gemeente erg lang duurt, terwijl het júist nu nodig is dat de overheid meedenkt met senioren en zulke initiatieven faciliteert. Want zorg en wonen staan niet los van elkaar.”

In het filmpje hieronder ziet u een korte impressie van de dagen:

*De Seniorencoalitie bestaat naast ANBO-PCOB uit de Koepel Gepensioneerden, NOOM en SOMNL.