31 maart 2025
Uw woning is de plek waar u zich veilig wilt voelen. Maar hoewel het aantal inbraken de afgelopen tien jaar flink is gedaald, wordt er nog steeds veel ingebroken: gemiddeld nog één à twee inbraken elke twintig minuten.
Misschien denkt u: bij mij valt niets te halen. Maar dat is niet hoe inbrekers denken. Zij willen snel binnenkomen en nemen alles mee wat ze kunnen vinden. En zelfs als er niets of weinig wordt gestolen, kan de emotionele impact groot zijn. Dat vertelt Sybren van der Velden Walda in de allereerste aflevering van onze nieuwe podcast-serie OuderenWijzer over veiligheid en criminaliteit. Sybren is landelijk projectleider High Impact Crimes en deelt met presentator Inge Diepman waardevolle inzichten en praktische tips om inbraak te voorkomen.
Met een paar eenvoudige maatregelen verkleint u de kans op inbraak aanzienlijk. We delen een aantal met u:
Vijftien procent van de inbraken gebeurt door insluiping. Hierbij staat er een raam of deur open waardoor iemand makkelijk naar binnen kan. De meeste inbraken gebeuren niet ‘s nachts, zoals we vaak denken, maar aan het eind van de middag of ‘s avonds. Zorg ervoor dat u altijd alle ramen en deuren goed afsluit, zelfs als u thuis bent. En laat deuren nooit alleen ‘in het slot vallen’ als u even weg gaat. Veel sloten kunnen in een paar seconden met een simpel plastic pasje worden geopend als ze niet op slot zijn gedraaid.
Het lijkt een open deur, maar zorg voor goede sloten! Inbrekers zoeken altijd naar de makkelijkste toegang. Een woning met stevig hang- en sluitwerk schrikt af.
Als u langer weg bent, zorg dat er een lampje brandt met tijdschakelaars. Vraag de buren om de post weg te halen en leg bijvoorbeeld een krantje of wat vaat op tafel. Dit wekt de indruk dat er iemand thuis is.
Wilt u nog meer tips ontvangen in uw mailbox? Klik dan op onderstaande button:
Luister hieronder de eerste aflevering over woninginbraak:
Direct naar
Lidmaatschap
Ledenservice
Advieslijn
Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?
Aanmelden