Toegankelijkheid Wmo waarborgen bij herinvoering inkomensafhankelijke bijdrage | ANBO-PCOB

Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Toegankelijkheid Wmo waarborgen bij herinvoering inkomensafhankelijke bijdrage

Wmo

05 augustus 2024

anbo-pcob-wmo-hulp-in-huis
Hero background icon

Wij vinden het belangrijk dat Wmo-ondersteuning financieel toegankelijk blijft. Een herinvoering van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo in de plaats van het huidige abonnementstarief (een vaste eigen bijdrage) mag de toegankelijkheid niet in gevaar brengen.

De Seniorencoalitie (ANBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, NOOM en SOM.NL) reageerde op de internetconsultatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de wijzigingen in de Wmo. Dat is gebeurd in samenwerking met Ieder(in), Patiëntenfederatie Nederland, MantelzorgNL, MIND, Per Saldo, Alzheimer Nederland, Spierziekten Nederland, Wij Staan Op! en Gehandicapten Patiënten Platform Zeist. In de reactie benadrukken we de risico’s van het invoeren van een inkomensafhankelijk eigen bijdrage voor alle Wmo-voorzieningen, waarmee mensen geraakt worden die toch al te maken hebben met hoge zorgkosten.

In de reactie op de internetconsultatie geven wij het ministerie van VWS de volgende overwegingen mee:

Inkomensafhankelijke bijdrage voor de huishoudelijke hulp

De toegenomen uitgaven aan Wmo-voorzieningen bestaat voor het overgrote deel, bijna 94%, uit huishoudelijke hulp. Een inkomensafhankelijke bijdrage voor deze voorziening kunnen wij dan ook ondersteunen. Voor andere Wmo-voorzieningen wordt juist minder uitgegeven zoals voor ondersteuning thuis. Hier pleiten wij voor het behoud van het abonnementstarief, zeker gezien de stapeling van kosten voor deze groep mensen.

Voorkom een stapeling van zorgkosten

Als het abonnementstarief wordt afgeschaft, zal de eigen bijdrage voor mensen die gebruikmaken van de Wmo soms fors toenemen. Voor mensen met een hoger inkomen kan de eigen bijdrage op jaarbasis oplopen tot 3576 euro. Vergeleken met de huidige situatie betekent dit besluit voor veel Wmo-gebruikers een fikse financiële last. Dit komt boven op de stapeling van zorgkosten die zij vaak al hebben.

Voorkom dat eigen bijdrage leidt tot mijden van ondersteuning

De verhoging van de eigen bijdrage maakt de toegang tot ondersteuning moeilijker voor sommige groepen. Mensen die geen hoge eigen bijdrage kunnen betalen, hun sociale netwerk niet (nog meer) kunnen inzetten en evenmin particuliere hulp kunnen financieren, komen in de knel te zitten. Als de inkomensafhankelijke eigen bijdrage wordt ingevoerd, zullen meer mensen zorg mijden. Dat is ook gebeurd bij het invoeren ervan in 2015.

Laat de eigen bijdrage pgb ingaan bij aanvang zorg en maak pauzering mogelijk

​In het huidige voorstel zouden pgb-cliënten een eigen bijdrage moeten betalen voor ondersteuning die ze (nog) niet ontvangen. We pleiten er daarom voor dat voor pgb-cliënten de eigen bijdrage zou moeten ingaan bij daadwerkelijke aanvang van de zorg en dat pauzering mogelijk moet zijn.

Stijging administratieve lasten voor Wmo-gebruikers is onwenselijk

Tot slot maken wij ons zorgen over de uitvoering. Het systeem van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage leidt tot een stijging van de administratieve lasten voor Wmo-gebruikers.

We hopen dat het ministerie van VWS deze punten in overweging neemt en zorgt dat de Wmo toegankelijk blijft. De bestaanszekerheid voor mensen met een levenslange, levensbrede beperking of een chronische ziekte staat al te veel onder druk.