Woningbouw moet versnellen: focus op ouderen, jongeren en doorstroming | ANBO-PCOB

Woningbouw moet versnellen: focus op ouderen, jongeren en doorstroming

Wonen

12 december 2024

anbo-pcob-nieuwsbericht-woontop-2024
Hero background icon

Woningbouw moet versnellen: focus op ouderen, jongeren en doorstroming

Tot en met 2030 moeten er bijna 288.000 woningen bij komen die speciaal voor ouderen zijn. Door te bouwen voor ouderen wordt ingespeeld op de toenemende vergrijzing.

Als ouderen doorstromen naar dergelijke woningen betekent dit dat starters en doorstromers aan passende woningen geholpen kunnen worden. Corporaties, overheden en marktpartijen hebben hier afspraken over gemaakt op de recente Woontop. Op jaarbasis moeten er in totaal 100.000 nieuwe woningen per jaar bij komen. Twee derde van alle nieuwe woningen moet betaalbaar zijn.

Het bouwtempo moet flink omhoog. Doorbraken zijn bereikt in Utrecht, Lisserbroek en Nieuw-Vennep West en Lansingerland, in totaal voor bijna 75.000 extra woningen. In de gebieden binnen het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid komen tussen 2025 en 2029 – bovenop bestaande afspraken – nog eens 10.000 extra woningen. Daarnaast zijn in deze gebieden 40.000 woningen versneld klaar. De partijen zijn overeengekomen dat er uniforme eisen voor nieuwbouw komen, die aansluiten bij EU-regelgeving.

Specifieke groepen

Het kabinet, woningcorporaties en gemeenten hebben extra maatregelen afgesproken om te zorgen dat vanaf 2029 structureel 30.000 nieuwe sociale huurwoningen per jaar worden gebouwd. De partijen hebben ook afgesproken alles in het werk te stellen dit doel al in 2027 te realiseren. Ook moet er meer gebouwd worden voor specifieke groepen, naast ouderen vooral ook voor jongeren.

Doorstroming

Achmea heeft de Woontop aangegrepen om de noodzaak van levensloopbestendige woningen onder de aandacht te brengen. "Er komen steeds meer ouderen in Nederland en mensen worden ook steeds ouder”, aldus Boris van der Gijp, Co-voorzitter van Achmea Real Estate. “Willen we deze mensen een gezond en passend thuis bieden, dan moeten er tot 2040 ten minste 450.000 woningen worden gebouwd of omgebouwd. Wij vinden dat hier de focus op moet liggen. Ook omdat deze woningen de zorg ontlasten en zorgen voor doorstroming op de woningmarkt. De woningen die ouderen achterlaten, komen immers vrij voor jonge gezinnen en starters.”

Afspraken nakomen

"Het is goed om te zien dat er eindelijk concrete plannen worden gemaakt om het tekort aan geschikte woningen voor ouderen aan te pakken," zegt Anneke Sipkens, directeur-bestuurder van ANBO-PCOB. "Het is belangrijk dat alle partijen - van corporaties tot gemeenten - hun afspraken nakomen, zodat de bouwdoelstellingen daadwerkelijk worden gerealiseerd. Wij blijven erop aandringen dat deze woningen betaalbaar zijn en aansluiten bij de behoeften van ouderen, inclusief nabijheid van zorg en voorzieningen."

Beeld: Rijksoverheid

Ontvang het laatste nieuws in uw mailbox

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

anbo-pcob-google-09
Hero background icon

Gerelateerde artikelen