Zonder visie stevent Nederland af op een grijze ramp | ANBO-PCOB

Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Zonder visie stevent Nederland af op een grijze ramp

Kabinet

17 september 2024

anbo-pcob-prinsjesdag-2024
Hero background icon

Als het kabinet Schoof geen visie ontwikkelt op de vergrijzing van de samenleving, stevent Nederland af op een grijze crisis.

Planbureaus CPB, SCP en PBL en economen als Marieke Blom waarschuwen voor het crisismanagement van het kabinet Schoof. Noch in het coalitieakkoord, noch in het regeerprogramma en al evenmin in de vandaag gepresenteerde Miljoenennota laat het kabinet zien hoe de uitdagingen van de grijzere samenleving worden aangepakt: zorg, wonen en inkomen.

Crisis

Economen als Marieke Blom waarschuwen voor het crisismanagement van het kabinet Schoof: met korte klappen crisissituaties te lijf gaan, zonder gestructureerde aanpak die crises te voorkomen. Hoe een grijze crisis eruitziet, laat zich niet moeilijk raden. Ouderen die zijn aangewezen op hulp van derden, kunnen die hulp niet krijgen, wat kan leiden tot grote problemen. Dat bleek al bij het begin van de coronacrisis toen door gebrek aan personeel ouderen in bed moesten, blijven zonder de noodzakelijke verzorging.

De Seniorencoalitie meent dat zonder samenhangend beleid op de gebieden zorg, wonen en inkomen over tien tot twintig jaar de problemen totaal uit de hand lopen. Maar deze crisis is niet te bestrijden met korte klappen, alleen met een jarenlang consistent beleid. De zorg zal moeten komen van professionals. Maar ook van mantelzorgers die steeds meer taken uit moeten voeren. Dan moet er nu al op een gestructureerde en brede scholing van die mantelzorgers worden begonnen. Ook moet duidelijk zijn waar die zorg nodig is en of vraag en aanbod regionaal goed op elkaar zijn aangesloten.

Netvlies

Hoewel het huidige kabinet net als het vorige inzet op bouw van geschikte woningen, blijft de realisering zeer onduidelijk. Daarbij is het de vraag of hier de afstemming van de te bouwen woningen en de noodzakelijke infrastructuur (arts, apotheek, winkels en vervoer) afdoende op het netvlies staat. Zo niet, dan wordt het zelfstandig blijven wonen ernstig bemoeilijkt.

Qua inkomen lijkt Den Haag veel te optimistisch over het nieuwe pensioenstelsel, waarin koopkracht juist niet wordt geborgd, terwijl het kabinet op dit gebied op zijn handen blijft zitten. Zonder een goed, stabiel en koopkrachtig inkomen wordt zelfstandigheid en bestaanszekerheid voor ouderen op termijn fundamenteel uitgehold.

Tol betalen

Wat coalitie en kabinet nu drie keer in korte tijd presenteren is loszandbeleid, waarvoor Nederland en zeker de ouderen in Nederland op termijn de tol zullen betalen.

Beeld: ministerie van Financiën / Martijn Beekman