Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Wat vinden onze leden?

Pensioen en AOW
anbo-pcob-abp-pensioen-hoorrecht
Hero background icon

Hoe staan de pensioenfondsen ervoor? Vier ANBO-PCOB-leden die zitting hebben in verschillende pensioenfondsen vertellen.

Antoinette Krol (ABP): ‘Meer mogelijkheden omdat er geen grote buffers meer nodig zijn’

Antoinette Krol 1

"Onze ambitie is een evenwichtig, levenslang koopkrachtig stelsel, waarin de pensioenen meegroeien met inflatie", zegt Antoinette Krol die ANBO-PCOB vertegenwoordigt bij ABP. ABP regelt het pensioen voor zo’n drie miljoen Nederlanders die werken bij de overheid, in het onderwijs en bij de politie, defensie en verschillende energie- en waterbedrijven. "Het streven is om per 1 januari 2027 volgens de nieuwe pensioenregels te gaan werken."

Momenteel ligt het transitieplan op tafel. "Daar gaat het verantwoordingsorgaan zich de komende tijd over buigen en waar nodig vragen over stellen. ABP streeft naar een koopkrachtig pensioen voor alle groepen: van de huidige groep werkenden tot de gepensioneerden. Verder is er in het transitieplan aandacht voor de indexatieachterstand. Het is de bedoeling, als de financiën het toelaten, daarin enige tegemoetkoming te bieden. De actuele dekkingsgraad en de beleidsdekkingsgraad zijn daarbij bepalend. Tot en met 1 januari 2024 lag deze gemiste pensioenverhoging op zo’n 19 procent. Het is in deze fase lastig om een waardeoordeel te geven over het transitieplan. Op basis van input van betrokken partijen moet het plan definitief worden gemaakt. Of er veel gewijzigd gaat worden is niet te zeggen. Maar ik sta positief tegenover het nieuwe stelsel. Ik denk dat het meer mogelijkheden biedt, omdat er geen grote buffers meer nodig zijn. Dat is in het voordeel van de gepensioneerden. En daar gaat het uiteindelijk om."

Sjef Marcelis (PFZW): ‘Ik zie het nieuwe stelsel als een verbetering’

Sjef_Marcelis-126

Vanaf 1 januari 2026 verwacht Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) de overstap te maken. "Ik zie het nieuwe stelsel als een verbetering. Het huidige stelsel is gebaseerd op vaak grillige renteontwikkelingen. In de nieuwe situatie telt het beleggingsresultaat mee. Kijkend naar de afgelopen tien jaar is dat uitermate gunstig", zegt Sjef Marcelis, die namens ANBO-PCOB in de pensioenraad van PFZW zit.

Sjef is positief over de plannen voor gepensioneerden. "Dat heeft te maken met keuzes die daarin zijn gemaakt. Zo worden de buffers die in het huidige stelsel mogelijke tegenvallers moeten compenseren, voor een groot deel verdeeld onder deelnemers en gepensioneerden. En er is een solidariteitsreserve, waardoor uitkeringen stabiel kunnen blijven. Ingegane pensioenen zullen door de overgang naar het nieuwe stelsel niet verlagen, ook de drie jaar na de transitie niet."

Dick Slob (BF Beton): ‘Hard werken om de streefdatum te halen’

Dick Slob

"Het is voor iedereen de komende tijd heel hard werken om de streefdatum van 1 januari 2026 te halen om over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel", zegt bestuurslid Dick Slob van het Pensioenfonds Beton. "Dat tijdspad is door sociale partners vastgesteld."

Volgens Dick voorziet het transitieplan in een solidaire en collectieve aanpak. "Er komt een solidariteitsreserve van ongeveer drie procent van het fondsvermogen om schommelingen in de nominale pensioenuitkeringen te verzachten. Ook worden de pensioenuitkeringen voor alle gepensioneerden gelijk behandeld. Ze worden dus allemaal met hetzelfde percentage verhoogd of verlaagd. Daarnaast worden beleggingsrisico’s en het risico van stijgende levensverwachting collectief gedeeld. Al met al kent het plan voor gepensioneerden veel positieve punten. Zo is de solidariteitsreserve ook niet té hoog vastgesteld, zodat er bij voldoende dekkingsgraad op de transitiedatum ook geld is om de pensioenuitkeringen te verhogen." Bij de beoordeling van de evenwichtigheid van het
transitieplan speelt het verantwoordingsorgaan een belangrijke rol. Dick: "Het is vanaf het allereerste begin betrokken bij overleggen met bestuur, raad van toezicht en sociale partners. Alles is uitgebreid doorgenomen. Grote veranderingen verwacht ik daarom niet. Wel vragen we veel aandacht voor een goede uitleg aan iedereen."

Corrie van den Ingh (BPF Schilders): 'We zijn tevreden over wat er nu ligt'

Corrie_van_den_Ingh-25[1]

BPF Schilders verzorgt het pensioen van werknemers en ondernemers in de schilders-, afwerkings- en glaszetbedrijfssector. Het pensioenfonds streeft ernaar op 1 januari 2026 over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Het transitieplan is gereed. "Er is lang en intensief over gesproken, gewikt en gewogen, waarbij evenwichtigheid tussen de betrokken deelnemers een factor van belang was. Alles bij elkaar zijn we tevreden over wat er nu ligt", zegt Corrie van den Ingh-van Wijk die namens de pensioensgerechtigden zitting heeft in het verantwoordingsorgaan van BPF Schilders.

Het blijft onzeker wat de hoogte is van de dekkingsgraad op het moment van overgang, maar volgens Corrie ziet het er gunstig uit. ‘Zoals we nu kunnen zien, gaan alle deelnemers, zowel gepensioneerden als actieve deelnemers, er de eerste jaren op vooruit. Er is ruimte voor compensatie en behoud van koopkracht, mede door het solidaiteitsfonds. Belangrijk aandachtspunt blijft het behoud van de koopkracht. Daar blijven we ons, net als ANBO-PCOB, sterk voor maken." BPF Schilders dient het transitieplan in zoals het er nu ligt. "Wijzigingen verwacht ik niet meer", zegt Corrie. "Er ligt een evenwichtig, uitgebalanceerd plan, dat recht doet aan alle deelnemers. Vervolgens is het aan onze communicatiemensen bij BPF Schilders om alles goed en duidelijk te communiceren richting onze leden, zodat ze precies weten waar ze aan toe zijn."