Na een jaar als directeur-bestuurder bij ANBO-PCOB heeft Anneke Sipkens (59) een goed beeld van de wensen van ANBO-PCOB-leden. Met die in haar achterhoofd ging ze met het team aan de slag om nieuwe plannen te bedenken voor 2022 en verder. ‘ANBO-PCOB is belangrijk als kennis- en informatiepunt voor ouderen. Maar tegelijkertijd gaan we meer de verbinding zoeken met leden.’
Hoe kijk je terug op je eerste jaar als directeur-bestuurder?
“Het was een jaar waarin we ongelooflijk veel hebben gedaan én geleerd. Waarin ik een nog beter beeld heb gekregen wie onze leden zijn en wat we voor hen kunnen betekenen. Ik vond het ontzettend leuk om kennis te maken met de andere ouderenorganisaties en daar ook mee op te trekken. En ik ben inmiddels een soort van vergroeid met het team, ik ben heel trots op alles wat we doen bij ANBO-PCOB. Ook ben ik heel blij om te mogen werken met een nieuwe Raad van Toezicht én een nieuwe Ledenraad. Alle Ledenraadsleden stellen zich in het eerste ANBO-PCOB Magazine van 2022 ook even voor.”
Je hebt veel geleerd, zeg je. Hoe precies?
“We hebben dit jaar heel veel onderzoek gedaan naar de waardering van leden. We hebben diverse groepen leden gesproken en regelmatig houden we via onze nieuwsbrieven een peiling over actuele onderwerpen. Daar reageren ANBO-PCOB-leden altijd heel enthousiast op. Ze hebben vaak interessante reacties en daar leren we heel veel van. We hebben door het hele jaar ook leden uitgenodigd om met ons mee te denken. Dat is niet alleen heel leuk, maar het werkt ook erg goed.”
Wat blijkt er uit alle onderzoeken en peilingen?
“Dat onze leden willen dat we zichtbaarder zijn op lokaal niveau. Dat ze graag verbonden willen worden met andere leden en vrijwilligers. Dat ze meer duidelijkheid willen over de dienstverlening van ANBO-PCOB – zo is niet altijd bekend dat we zo’n 400 vrijwilligers hebben – en dat we in Den Haag op moeten blijven komen voor hun belangen, zoals we dat al 122 jaar doen.”
Hoe wil ANBO-PCOB zichtbaarder worden op lokaal niveau?
“Dat zijn we natuurlijk al, via onze 400 vrijwilligers die actief zijn in het hele land. Onze Consulenten die bij leden op bezoek gaan om bijvoorbeeld te helpen met de financiële administratie. Woon- en veiligheidsconsulenten die leden tips geven om fijn en veilig te blijven wonen. Ook geven ze tips over digitale veiligheid. Of Sociaal Netwerkers die leden thuis opzoeken en hen helpen weer mee te doen met activiteiten in de buurt. Komende maanden gaan al onze belastinginvulhulpen bijvoorbeeld weer overal het land in om leden te helpen met hun belastingaangifte. Uiteraard met inachtneming van alle coronamaatregelen. Maar we willen de lokale zichtbaarheid en lokale belangenbehartiging graag verder uitbouwen, in samenwerking met onze leden. We gaan op diverse plekken in het land bijeenkomsten organiseren over onderwerpen die onze leden belangrijk vinden: veiligheid, wonen, vitaal blijven, pensioen en de steeds digitalere samenleving. Op die laatste twee zullen we ons extra focussen omdat we weten dat het voor onze leden hele belangrijke ontwikkelingen zijn. Bovendien zijn we in 1900 opgericht om te lobbyen voor een inkomen na het werkzame leven. Het is de reden van ons bestaan.”
Is er een parallel te trekken tussen 1900 en nu? Toen was er onvoldoende oog voor ouderen (geen pensioen) en nu eigenlijk nog steeds niet?
“Dat denk ik wel: in 1900 werden een groep aan zijn lot overgelaten en we zien nu dat de samenleving eigenlijk niet klaar is voor de groeiende groep ouderen.”
Heb je daar een voorbeeld van?
“Denk alleen al aan de QR-code. Wij hebben er hard voor gestreden dat er ook een papieren QR-code is gekomen voor die grote groep die niet of nauwelijks digitaal is. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer voorbeelden. Dat zal de komende jaren niet minder worden. Denk aan organisaties die telefonisch helemaal niet meer bereikbaar zijn. Op het digitale vlak zullen wij de stem van onze leden nog harder laten horen.”
Heb je het afgelopen jaar een beter beeld gekregen van ouderen in Nederland?
“Jazeker. Er zijn 3,5 miljoen 65-plussers in Nederland en die mag je absoluut niet over één kam scheren. Dat wist ik natuurlijk al als oud-marketeer, maar ik zie het ook in ons ledenbestand. Het zijn allemaal verschillende soorten mensen – ze zitten in verschillende levensfases, de een heeft het financieel wat makkelijker dan de ander, sommige mensen hebben een heel supportnetwerk en voor anderen is dat lastiger. Maar wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze mee willen blijven doen in deze samenleving en regie willen houden. Dat is heel belangrijk.”
Hoe kan ANBO-PCOB hierbij helpen?
“In plaats van ‘uw gids voor goed ouder worden’ wil ANBO-PCOB veel meer de ‘bondgenoot voor lang en gelukkig leven’ zijn. Natuurlijk blijven we die gidsrol wel vervullen, dat is en blijft een belangrijk deel van ons dna. We zijn al 122 jaar een bond voor ouderen en we zijn strijdbaar voor de senioren in Nederland. Maar we willen nog meer het gevoel geven: wij zijn één, we zijn een vereniging, we komen echt voor je op. Een bondgenoot is veel meer van het samen optrekken om zaken beter te maken.”
Hoe ziet dat er in de praktijk uit, dat ‘samen doen’?
“We zijn een bondgenoot. We gaan bondjes aan met onze bestaande en nieuwe partners. Dat kan zijn om onze leden te voorzien van de juiste informatie, interessant voordeel of dat we met andere ouderenorganisaties samen optrekken om een nog stevigere vuist te maken. Maar we zijn ook een bondgenoot die naast onze leden staat. En we willen onze leden ook graag bondjes met elkaar laten sluiten. Dat kan vanaf nu bijvoorbeeld heel goed via ons nieuwe digitale ontmoetingsplatform ANBO-PCOB Trefpunt. Via www.anbotrefpunt.nl kunnen leden elkaar vinden om bijvoorbeeld iets met elkaar te gaan ondernemen. Misschien zijn er nog meer ANBO-PCOB-leden in de omgeving waar ik woon. Misschien hebben ze dezelfde interesses en houden ze bijvoorbeeld ook van wandelen, fietsen, koken of lezen. Wij gaan er ook onze eigen activiteiten onder de aandacht brengen. Leden kunnen zich daarvoor via ANBO-PCOB Trefpunt inschrijven.”
En ANBO-PCOB regelt dat dan allemaal?
“Veel eigen activiteiten organiseren we in samenwerking met partners. Verderop in deze uitgave wordt uitgebreider ingegaan op onder andere lokale belangenbehartiging. Zo gaan we in samenwerking met ABN AMRO bijeenkomsten organiseren. Datzelfde doen we met bibliotheken. Maar ANBO-PCOB Trefpunt moet uiteindelijk ook van, voor en door leden worden. Uiteraard kunnen we gebruikers van het platform ondersteuning bieden door informatie, het leveren van handleidingen waarmee we inzetten op onze pijlers inkomen, digitalisering, pensioen, wonen, gezondheid en vitaliteit of het regelen van locaties waar leden elkaar kunnen ontmoeten.”
Hoe kun je als lid meedoen op het nieuwe platform?
“Door je aan te melden op www.anbotrefpunt.nl. Je kunt daar eenvoudig een profiel aanmaken met je Mijn ANBO-PCOB wachtwoord. Wat je verder kwijt wilt bepaal je zelf.”
Wat nou als je digitaal niet zo vaardig bent?
“Wij willen dat iedereen tot op hoge leeftijd kan blijven meedoen. En we snappen tegelijkertijd dat de wereld steeds digitaler wordt. We vinden daarom dat er altijd een alternatief moet zijn. Dat geldt ook voor ANBO Trefpunt. Dat staat nu nog maar aan het begin. Het is uiteindelijk de bedoeling dat ook onze niet-digitale leden er vindbaar zijn als ze dat willen. Bijvoorbeeld met hun telefoonnummer, zodat ze ook benaderd kunnen worden om bijvoorbeeld te gaan wandelen of deel te nemen aan een leesclub.”
Blijft ANBO-PCOB wel ANBO-PCOB?
“Jazeker! De wereld verandert niet compleet en ANBO-PCOB ook niet. Ook het nieuwe logo is nog heel herkenbaar ANBO-PCOB, maar wel helemaal 2022. We zetten stappen, maar gaan niet 180 graden draaien. We zijn en blijven een belangenbehartiger van ouderen. We blijven strijden voor een goed inkomen, goede zorg, goede gezondheid en goede woningen voor onze leden. Ook willen we dat iedereen kan blijven meedoen in de steeds digitalere samenleving, óók als je niet of nauwelijks digitaal bent. We blijven leden voorzien van goede informatie. Ons ANBO-PCOB Adviesteam staat voor leden klaar met hulp en advies en we blijven voordeel en gemak bieden. Maar we gaan dit veel meer doen als bondgenoot. We gaan nog veel meer de verbintenis zoeken met leden én met partners. Dit om wat eigenlijk ieder mens wil te ondersteunen: lang en gelukkig leven.”
Hoe zie je de komende jaren voor je?
“Ik heb onwijs veel energie en vind wat ik nu doe ontzettend leuk. Dus ik zou dit heel graag nog heel lang willen doen, om hier bij ANBO-PCOB al die stappen te zetten, te veranderen, de samenwerking met andere ouderenorganisaties aan te gaan. Daarnaast heb ik ook andere werkzaamheden in raden van toezicht, commissies en ledenraden, wat ik ook heel erg leuk vind. En tegelijkertijd heb ik het gevoel dat ik nog voldoende tijd overhoud voor mijn vier kinderen, mijn vader en mijn vrienden en vriendinnen.”
Is er ook nog tijd voor ontspanning?
“Ik wandel heel veel, dat vind ik echt ontzettend leuk. Ik ben net verhuisd naar een nieuwe omgeving waar het bos vlakbij is, dus daar word ik helemaal gelukkig van. En ik doe aan yoga, al superlang, en skeeleren, skiën, fietsen. Ik wilde gaan leren paardrijden, maar er zijn heel veel mensen die zeggen dat ik dat vooral niet moet doen, want: véél te gevaarlijk op oudere leeftijd. Ik dacht: hè, wordt het me nou gewoon afgeraden? Oh. Dus ik moet me nog verder verdiepen in wat het allemaal inhoudt.”
Je bent mantelzorger voor je vader. Hoe is dat te combineren met al je werkzaamheden?
“Ik was mantelzorger voor mijn beide ouders, maar mijn moeder is onlangs overleden. Dat is heftig. Mijn ouders zijn meer dan 73 jaar samen geweest en waren echt wel heel erg vergroeid met elkaar. Mijn moeder raakte een jaar geleden door een TIA in het ziekenhuis en daarna in een verpleeghuis. Uiteindelijk is ze in de zomer overleden.”
Denk je veel na over je eigen toekomst?
“Ik heb veel gedaan om mijn moeder te begeleiden in die laatste fase van haar leven. En vond dat op zich heel fijn om te doen, maar ik vond het ook best confronterend. Je gaat daardoor nog meer nadenken: wat betekent het leven, wat betekent leven in ouderdom, hoe maak je dat nog aantrekkelijk, draaglijk, gezellig? Ik denk dat de een dat beter voor elkaar krijgt dan de ander.”
Hedy d’Ancona vertelde in ANBO-PCOB Magazine nummer 6 dat je je niet alleen druk moet maken om je eigen pensioen, maar ook om wat er in de wereld gebeurt. Mee eens?
“Ja, absoluut! Je moet proberen de wereld groter te maken dan alleen je eigen woonkamer, keuken, slaapkamer – wat je dan ook hebt. Juist het zoeken naar verbinding en begrijpen dat je in verbinding leeft is denk ik ongelooflijk belangrijk. Mijn vader is nog steeds actief lid van de Lions. Dat is voor hem een van de manieren om bij te blijven, om mee te doen. Hij brengt onderwerpen in ter discussie en geniet van het samenzijn. Het gaat erom dat je je wil inzetten, dat je belangstelling hebt voor andere mensen. En dat je ook wat terug wilt geven.”
Nieuwe ontwikkelingen
Het nieuwe ANBO-PCOB Magazine, dat verschijnt op 25 januari, staat grotendeels in het teken van de nieuwe ontwikkelingen bij ANBO-PCOB. Het interview met Anneke Sipkens staat ook in deze uitgave. Het ANBO-PCOB Adviesteam wordt voorgesteld, evenals de nieuwe Ledenraad. Ook vindt u in het magazine uitgebreide informatie over onze lokale zichtbaarheid en belangenbehartiging, onze Belastingservice én het nieuwe digitale ontmoetingsplatform ANBO-PCOB Trefpunt. Een handleiding over dit Trefpunt vindt u los bij deze uitgave van ANBO-PCOB Magazine. Het helpt u stapsgewijs op weg.