Zo herkent u nepmail

Digitalisering
anbo-prob-zo-herkent-u-nepmail
Hero background icon

Ongevraagde e-mails die tegelijk naar u en massa’s anderen zijn gestuurd om iets te verkopen. Dat is spam. Gevaarlijker wordt het als u valse e-mailberichten ontvangt waarbij criminelen uw betaal- of inloggegevens proberen te stelen. Dat is phishing. Hoe herkent u nepmails en wat kunt u dan doen of beter niet doen? We geven u enkele tips.

Tip 1: pas extra op bij urgentie

Envelop

Nepberichten die zogenaamd afkomstig zijn van een bank, een abonnementsdienst of van een officiële instantie zien er soms bedrieglijk echt uit. Criminelen zijn daar steeds gehaaider in. Meestal bevatten deze nepberichten een link met een mooi aanbod of (betaal)verzoek. Wees vooral alert bij zogenaamde urgentie. Bijvoorbeeld: als u vandaag het bedrag niet overmaakt, volgen juridische stappen of stopt de dienst. Wie in de haast dan klikt op de link, komt op een valse website. En de gegevens die u daar invult, komen in handen van criminelen. Ook kunnen zij op deze manier schadelijke software op uw pc of laptop installeren.

Tip 2: niet meteen klikken

Pijltje

Wat u dus in ieder geval niet moet doen, is direct op zo’n link klikken. Een bank of overheidsdienst vraagt nooit via een link in een e-mail om gegevens in te vullen. Dan moeten bij u dus de alarmbellen al gaan rinkelen. Daarnaast kunnen de berichten een onbetrouwbare bijlage bevatten. Eindigen die bijvoorbeeld op .zip of .exe dan is het verstandig om de bijlage niet (direct) te openen. Als u toch een bestand verwacht, is het raadzaam om de afzender te vragen wat en hoe ze iets verstuurd hebben.

Tip 3: check de url en zweef met het muispijltje

www

Nog een manier om te herkennen of een bericht nep is, is naar de url (http://www...) te kijken. Als u ziet dat dat een onbekende url is, dan weet u dat u beter niet op een link kunt klikken of een bijlage kunt openen. Wat u ook kunt doen, is met het muispijltje zweven boven een link (zonder erop te klikken). Dan verschijnt in een klein (pop-up)schermpje het webadres waarnaar de link verwijst. Als daar een e-mailadres staat dat u niet vertrouwt: niet op de link klikken.

Tip 4: de 'valseberichtenquiz'

Vraagteken

Twijfelt u nog? Kijk dan eens op fraudehelpdesk.nl of opgelicht.avrotros.nl/ alerts of het bericht daar voorkomt. Zo niet, dan controleert u het een dag later nog een keer of u belt de afzender. Eens kijken wie er dan opneemt… Een aardig hulpmiddel om valse berichten te herkennen, is de valseberichtenquiz. Daarmee checkt u wat u wel of niet weet over het herkennen van valse e-mails. Kijk op fraudehelpdesk.nl/quiz/valse-berichten-quiz

Tip 5: toch erin getrapt? Geen paniek

Laptop

Heeft u toch per ongeluk op een link geklikt of een bijlage geopend in een nepmail? Sluit uw e-mailprogramma af en voer een scan uit op uw computer of laptop met uw virusscanprogramma. Wijzig voor de zekerheid uw wachtwoorden. En gebruik tijdelijk een ander apparaat voor bijvoorbeeld bankzaken, totdat u zeker weet dat uw pc of laptop geen schadelijke software bevat.

Gerelateerde artikelen