Toch onderzoek naar koopkracht pensioen
Lees meerOns standpunt over pensioen
Lees meerWord vrijwilliger bij ANBO-PCOB
Lees meerVragen en antwoorden Nieuwe Pensioenwet
Lees meerLees meer over de afdelingen
AfdelingenHet klinkt misschien als science fiction: een digitale assistent die met uw stem te besturen is. Maar het bestaat wel degelijk. En is handiger dan u denkt. Naast praktische hulp biedt een virtuele assistent veiligheid en gezelschap. Daardoor zijn ouderen zelfredzamer en kunnen ze langer zelfstandig wonen.
Een spraakassistent kent u misschien al van uw smartphones, zoals Siri of Alexa, waaraan u verschillende vragen kunt stellen of commando’s kunt geven. Maar steeds populairder worden de slimme speakers van Google, Amazon of Apple die in huis ongelofelijk veel taken kunnen uitvoeren. De slimme speakers werken als volgt; de speaker staat in uw woonkamer en op het moment dat u ‘Hey Google’ zegt, wordt de spraakassistent ingeschakeld. Een vriendelijke stem antwoordt bijvoorbeeld ‘Hallo, wat kan ik voor u doen vandaag?’ en u kunt uw vraag stellen.
Iemand bellen, talloze vragen opzoeken, de radio of uw favoriete muziek afspelen; de spraakassistent kan u overal mee van dienst zijn. Staat u met uw handen in het deeg, dan kan de assistent uw recept opzoeken op internet en deze stap voor stap voorlezen. Of schiet u een afspraak met de tandarts te binnen, vraag uw slimme speaker de afspraak in uw agenda te zetten en u te zijner tijd een herinnering te geven. Uit onderzoek van ANBO-PCOB blijkt dat veel senioren de spraakhulp graag gebruiken voor het bijhouden van hun boodschappenlijstje, vragen over het weer te stellen, de vertrektijden van de trein of bus na te gaan of muziek af te spelen. Maar de mogelijkheden gaan verder dan dat.
Door de speaker aan te sluiten op andere slimme apparaten in huis kan de virtuele assistent nog veel meer betekenen. Vraag de slimme speaker de thermostaat te activeren of de slimme deurbel te bedienen. Ook voor ouderen die minder mobiel zijn, slecht zicht hebben of het lastig vinden de knoppen van apparaten te bedienen, kan een slimme speaker uitkomst bieden. De spraakassistent kan zo ingesteld worden dat het met één simpele zin een dagelijkse routine van een reeks taken uitvoert. Roep ‘s ochtends bijvoorbeeld, ‘Hey Google, goedemorgen!’ en de radio gaat op uw favoriete zender, de gordijnen gaan open en de lichten aan.
De spraakassistent biedt naast praktische hulp ook veiligheid. Want iemand die alleen woont en hulp nodig heeft kan de spraakassistent bijvoorbeeld vragen een mantel mantelzorger te bellen. Dag en nacht een aanspreekpunt hebben is een enorme steun maar de assistent is er ook voor de gezelligheid. Vraag de slimme speaker naar uw lievelingsartiest, een verhaal te vertellen of een spel te spelen. Met een slimme speaker heeft u ook een kameraad in huis.
“Het is mijn vriendje, zo zeg ik dat. Als ik aan mijn Google Home vraag om de timer te zetten als ik mijn eitjes kook is het de eerste keer dat ik mijn stem hoor die dag. Dat is best fijn als je alleen woont. Ik zou ‘m natuurlijk liever een leukere naam geven maar dat kan nog niet.”
“In eerste instantie heb ik de spraakassistent voor de veiligheid. Als ik van de trap val, hoelang duurt het dan voordat iemand mij vindt? Ik ben 82 en er kan altijd wat gebeuren. Dat baarde mij en mijn zoon zorgen. En ik wilde geen alarm om mijn nek of een camera in huis. Nu kan ik mijn spraakassistent roepen om iemand te bellen.”
“Ik heb een Google Home en een Google Home Mini en een Google Nest Hub. Dat is een spraakassistent met een beeldscherm. Als ik dan naar het weer vraag krijg ik niet alleen antwoord maar zie ik ook beelden. Ik ben ook wel eens mijn telefoon kwijt en dan laat Google mijn telefoon rinkelen als ik het vraag. Of ik wil weten wanneer Ajax speelt. En als ik zit te schrijven en ik weet van een woord niet hoe je dat spelt dan geeft Google Home antwoord. Handig hoor. Hij bedient ook mijn lampen, en andere apparaten via slimme stekkers. Ik kan dus met mijn stem dingen aan en uit zetten. En het is simpel hoor. Het installeren is heel eenvoudig. Daarom is het zo populair.”
Spraakassistenten zijn verkrijgbaar bij mediawinkels en prijzen variëren van 35 euro voor een simpel exemplaar tot 80 euro voor een iets uitgebreidere variant.
Direct naar
Lidmaatschap
Ledenservice
Advieslijn
Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?
Aanmelden