Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Zes tips om niet te vallen

Gezondheid en vitaliteit
anbo-pcob-valpreventie-tips
Hero background icon

Jaarlijks vallen ongeveer één miljoen mensen van 65 jaar en ouder. Gelukkig kunt u zelf veel doen om een val te voorkomen! Met deze zes eenvoudige tips blijft u sterk staan en verkleint u de kans op een val.

1. Zorg voor goed passende schoenen

Passend schoeisel

Het is belangrijk dat u schoenen draagt die goed zitten. Zo voorkomt u dat u struikelt. Let op dat de zolen niet te glad zijn, de hakken niet te hoog en de veters niet te lang.

2. Controleer uw medicijnen

Medicijen controleren

Sommige medicijnen geven een duizelig of slaperig gevoel. Bij meerdere medicijnen tegelijk groeit het risico op vallen. Laat uw medicijnen controleren door de huisarts of apotheker.

3. Eet lekker en gezond

Gezond eten

Gezond eten en drinken houdt uw botten en spieren sterk. Denk aan genoeg groenten, fruit en eiwitten. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in melk, kaas, vis, vlees, ei en vleesvervangers.

4. Controleer uw ogen

Ogen meten

Goed kunnen zien is belangrijk om uw evenwicht te kunnen bewaren. Dus zorg voor genoeg licht in huis. Laat ieder jaar uw ogen controleren. En poets uw bril elke dag.

5. Voorkom dat u thuis valt

Thuis vallen

Verklein de kans op een val door uw huis veiliger te maken. Zet losse snoeren vast, leg geen spullen op de trap en leg een anti-sliplaag onder het vloerkleed.

6. Train uw evenwicht

Evenwicht

Door uw evenwicht en spieren te trainen, blijft u sterker staan. Er zijn speciale cursussen hiervoor. Vraag het uw huisarts, fysiotherapeut of bij het gezondheidscentrum.

‘Ik word er iets zekerder van’

anbo-pcob-valpreventie-joke-en-betty

Joke en Betty volgden samen de cursus valpreventie In Balans. Joke: “Ik ben weleens eerder gevallen.” Betty: “Ik word er iets zekerder van.” Wat leer je tijdens zo’n cursus? Joke: “Je leert hoe je op kan staan, veilig kan lopen en je werkt aan je balans. Ook wordt er veel aandacht besteed aan je beenspieren, enkels en voeten. Je krijgt er echt spierballen van! Zolang je kan lopen, staan en bewegen, kun je zelfstandig blijven. Je bent zo van niemand afhankelijk. Dat vind ik een heel prettig idee.” Daar stemt Betty mee in: “Ik voel ook dat het goed is voor mijn lichaam. Ik zou het iedereen aanraden om ook een cursus valpreventie te doen.”

Kijk voor meer tips en verhalen over valpreventie op www.hoesterkstaik.nl