Podcast-reeks over veiligheid en criminaliteit

Lees meer

'Wat is de ware betekenis van Pasen?'

Maart 2025
anbo-pcob-grote-vraag-magazine-4800-3200
Hero background icon

Tekst: Rianne van der Molen | Foto's: Micheal-Dominique Magielse, Trinette Verhoeven en Marianne van Praag

Op Goede Vrijdag staan christenen stil bij het lijden van Christus om twee dagen later zijn verrijzenis te vieren. In dezelfde periode vieren Joden met Pesach het einde van de Joodse slavernij en de uittocht uit Egypte. Wat is de ware betekenis van deze feesten? We vroegen het aan een predikant, een rabbijn en een pater.

anbo-pcob-micheal-dominique-magielse

Michael-Dominique Magielse

Pater van Dominicanen Rotterdam

‘Pasen is een van de mooiste periodes van het jaar, met name de aanloop ernaartoe die op Aswoensdag begint. De Veertigdagentijd is een tijd van vasten en inkeer, waarin ik meer zorg wil hebben voor de mensen om me heen en meer tijd inplan voor gebed.

De maaltijden in het klooster waar ik woon, zijn in die tijd soberder en we kiezen er bewust voor om het eerste deel van het gezamenlijke eten stil te zijn. Daarbij leveren sommige paters een deel van hun zakgeld in, wat we na Pasen aan een goed doel geven. Vaak kies ik er ook voor om mezelf te onthouden van iets wat ik lekker vind – zoals koffie of chocolade – in die periode.

De ware betekenis van Pasen is voor mij de verrijzenis van Christus en hoe Hij al onze zonden op het kruis heeft genomen. Ik snap dat de term "zonden" voor sommige mensen lastig is. Voor mij betekent zonde dat we ons als mensen keren tegen de liefde van God. Door onaardig te doen, ruzie te maken of egoïstisch te zijn. Maar we krijgen altijd een nieuwe kans, door zijn grote offer schenkt Hij ons iedere keer een nieuw begin.
Pasen is vooral een boodschap van hoop, een feest van het licht. Hoe diep de put ook is waar je in zit, er is altijd weer een mogelijkheid om eruit te komen. Dat laat het verhaal van Christus ons zien.’

anbo-pcob-trinette-verhoeven

DS. Trinette Verhoeven

Classispredikant van Classis Utrecht

'In de orthodoxie is er een icoon waarin we Jezus zien staan, op de deuren van de hel. De deuren zijn kapot en staan los van elkaar. Hij staat daar als opgestane los bovenop. Dat vind ik een mooi beeld. Hoe diep we ook vallen, Jezus is daar ook geweest. Hij heeft een pad getrokken door de dood heen, naar het leven.

Pasen is een periode waarin we bewuster stilstaan bij het lijden en alles wat verkeerd gaat. Kijken naar wat er gaande is, zoals oorlogen en polarisatie in de maatschappij. In de kerk waar ik lid van ben, zetten we in de Veertigdagentijd – de periode voorafgaand aan Pasen – iedere zondag een andere groep in de schijnwerpers. Wij hebben het zo goed, daarom willen we aandacht hebben en geld inzamelen voor mensen in Oekraïne, Myanmar en Gaza. Zij weten wat lijden is.

Er gaat veel fout in deze wereld, maar dankzij Christus is er een weg uit dit lijden. We mogen ons verheugen over zijn opstanding en het nieuwe leven dat met Pasen begint. Waarbij we oog mogen hebben voor datgene wat wél mooi is. Een lief gebaar of een helpende hand. Pasen helpt ons het hoofd omhoog te houden. Hoeveel narigheid er ook is, ik durf me te verheugen op de dag dat dit allemaal voorbij is. Uiteindelijk heeft God het laatste woord.’

anbo-pcob-marianne-van-praag

Marianne van Praag

Rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente in Den Haag

‘Tijdens Pesach herdenken wij dat we uit slavernij gekomen zijn. In de dagen voorafgaand aan het feest wordt er schoongemaakt. Het hele huis moet vrij zijn van alles wat met rijzende producten te maken heeft, omdat het eten van gerezen producten verboden is tijdens Pesach.

Wat ik weleens jammer vind, is dat de nadruk soms te veel wordt gelegd op de schoonmaak zelf. Liever focus ik op de spirituele betekenis ervan. We moeten ons in die periode losmaken van bijvoorbeeld materialisme, zodat we daadwerkelijk in vrijheid leven.

Een ander bijzonder ritueel is de sederavond, het begin van het zeven of acht dagen durende Pesachfeest. Tijdens een uitgebreide maaltijd wordt dan het verhaal van de uittocht uit Egypte verteld.

Voor mij is het belangrijk dat we tradities vasthouden en tegelijk actualiseren. Door onszelf af te vragen: wat betekent het dat je zelf uit de slavernij komt? Als je alleen maar vasthoudt aan het oude, kom je geen stap verder. Liever kijk ik naar manieren om het tij te keren. We moeten bruggen bouwen, met elkaar zijn en verbinden. Dat is een constante opdracht. De mensheid is als een prachtig boeket bloemen. Iedere bloem is anders, maar dat maakt het boeket zo mooi. Dat is voor mij de essentie van Pesach.’

Leden die willen praten over de Grote vraag, kunnen dat doen door in te loggen op Trefpunt en te klikken op de knop Doe mee.

Gerelateerde artikelen