Als u gaat trouwen of samenwonen dan is er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden.
U ontvangt bijvoorbeeld een ander AOW-bedrag dan iemand die alleen woont. Een AOW-pensioen voor iemand die ongehuwd is, is 70% van het netto minimumloon. Twee gehuwde of samenwonende personen die beiden de AOW-leeftijd hebben bereikt krijgen samen 100%. Is één van u pensioengerechtigd? Dan ontvangt deze persoon 50% van het netto minimumloon.
Fiscale partners
Als u gaat trouwen dan wordt u fiscale partners van elkaar. In uw aangifte kunt u bepaalde aftrekposten en gezamenlijke inkomsten verdelen. Als u gaat samenwonen bent u in het algemeen ook automatisch elkaars fiscale partner. Meer informatie leest u op de website van de Belastingdienst.
Toeslagpartners
Ook als u geen fiscale partners bent, kunt u wel toeslagpartners zijn. Als u bijvoorbeeld zorg- of huurtoeslag ontvangt, dan telt het inkomen van uw toeslagpartner mee voor de hoogte van de toeslag die u ontvangt.
Pensioen
Als u gaat trouwen of samenwonen dan moet u dit bij uw pensioenfonds melden. Als u komt te overlijden dan betalen de meeste fondsen namelijk een premie uit aan de partner die achterblijft.
Gevolgen voor andere uitkeringen
Samenwonen of trouwen heeft gevolgen voor uw AOW, maar ook op andere uitkeringen die u via de SVB ontvangt, zoals de nabestaandenuitkering Anw en de AIO-aanvulling.
Als u een nabestaandenpensioen ontvangt, omdat uw partner is overleden, kan het zijn dat er gevolgen zijn als u gaat trouwen of gaat samenwonen. Ook aanvullingen en compensaties kunnen wijzigen of vervallen. De regels verschillen per pensioenfonds. Het is dus noodzakelijk om bij uw eigen pensioenfonds te controleren wat de gevolgen zijn voor uw nabestaandenpensioen als u gaat samenwonen.
Vanaf 2018 is de standaard dat er bij een huwelijk géén sprake is van gemeenschap van goederen, tenzij je het anders regelt.
Nu hebben regels de eigenschap om vol met uitzonderingen te zitten. Dat is ook hier het geval. U kunt hier alle voorwaarden en mogelijkheden lezen.