Standpunt wonen | ANBO-PCOB

Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Standpunt Wonen

Wonen

wonen-02-thema-anbo-pcob
Hero background icon

Waarom is dit zo’n belangrijk onderwerp?

Fijn wonen is volgens ANBO-PCOB een van de belangrijkste voorwaarden voor goed en gelukkig ouder worden. Een passend huis zorgt ervoor dat iemand kan blijven doen wat degene graag wilt doen. Zelfstandig, met regie over uw eigen leven.

Wat fijn wonen is, verschilt natuurlijk per persoon, maar voor veel mensen begint het met de juiste voorzieningen in de buurt: een supermarkt, een medische post, een apotheek en openbaar vervoer. Ook moet er dicht bij huis de mogelijkheid zijn om mee te doen aan activiteiten en andere mensen te ontmoeten.

Waar lopen we nu tegenaan?

Als mensen willen verhuizen naar een geschikter huis, valt dat in deze tijd niet mee. De woningmarkt is erg krap, voor iedereen. Daarnaast zit er een groot gat tussen zelfstandig wonen en wonen met zorg. Er is onder ouderen een groeiende behoefte aan een plek waar ze gezelligheid en contact met anderen makkelijk te vinden is, waar zorg kan worden geleverd als dat nodig is, maar waar mensen zelf de regie over hun leven blijven houden.

Het gebrek aan genoeg passende woningen is ook een probleem voor de jongere generaties. Doordat senioren geen geschikt alternatief kunnen vinden, blijven zij in hun vaak te grote huis wonen. Als ze zouden kunnen doorstromen, komen er meer woningen vrij voor jongere generaties. De samenleving vergrijst, dus het probleem wordt alleen maar groter. Toch lijkt het besef bij de politiek niet goed door te dringen.

Wat moet er volgens ANBO-PCOB gebeuren?

ANBO-PCOB vindt dat er veel meer ruimte moet komen voor alternatieve woonvormen voor ouderen, zoals Knarrenhofjes, kangoeroewoningen of mantelzorgwoningen. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld bestaande winkelpanden in stadscentra worden omgebouwd tot seniorenwoningen.

Het is volgens ANBO-PCOB een belangrijke taak voor gemeenten om naar de toekomst te kijken: hoe ontwikkelt de bevolking in onze gemeente zich en wat hebben zij nodig? Hoe moeten woningen en wijken eruit zien om ervoor te zorgen dat mensen elkaar veel meer gaan helpen? Partijen als woningcorporaties, zorgorganisaties en investeerders moeten de handen hiervoor ineen slaan. Als gemeenten dit niet oppakken, moet de landelijke overheid ingrijpen.

Daarnaast is het belangrijk dat er voor senioren geschikte hypotheekvormen beschikbaar.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat ouderen zich op tijd voorbereiden op het ouder worden en zich afvragen of hun huis nog wel geschikt is. Kan ik hier blijven wonen? En moet mijn huis dan worden aangepast?

ANBO-PCOB blijft aandringen op actie, zodat er snel meer passende woningen komen voor de ouder wordende bevolking. Daarbij denken we uiteraard mee over oplossingen.