Standpunt Toeslagen | ANBO-PCOB

Standpunt Toeslagen

Belasting

meneer-laptop-rekenmachine-anbo-pcob
Hero background icon

Waarom zijn toeslagen zo’n belangrijk onderwerp?

ANBO-PCOB ziet het systeem van toeslagen als een oplossing via de achterdeur van problemen die aan de voordeur zijn ontstaan. Daarbij komt dat het systeem ingewikkeld is, arbeidsintensief en daarom duur.

Wij geven er de voorkeur aan om de problemen al bij de voordeur het hoofd te bieden.

Waar lopen we nu tegenaan?

Toeslagen zijn afhankelijk van de hoogte van het fiscale verzamelinkomen. Bovendien moet de toeslag worden aangevraagd. Het systeem van op aanvraag toekennen leidt tot fraude en misbruik, maar heeft ook tot gevolg dat mensen die recht op een toeslag hebben deze niet aanvragen door hetzij onbekend met de regeling, hetzij met het niet kunnen aanvragen.

Wat moet er volgens ANBO-PCOB gebeuren?

Waar mogelijk moeten toeslagen afgeschaft worden, te beginnen met de zorgtoeslag.

Dit kan eenvoudig door de basis premie zoveel te verlagen dat de zorgtoeslag niet langer nodig is. De zorgtoeslag is namelijk een tegemoetkoming voor de hoge basis premie.

Bij de huurtoeslag is dit anders. Gelet op de problemen op de woningmarkt is het afschaffen van huurtoeslag niet opportuun. Er zijn nu eenmaal niet voldoende betaalbare woningen. Dat betekent dat er een tegemoetkoming in de kosten van de huur moet blijven.

Ook hier ziet ANBO-PCOB dat mensen de toeslag niet aanvragen, en dus een substantieel deel van het besteedbaar inkomen missen. Wij kiezen dan ook voor een systeem, waarbij de huurtoeslag ambtshalve door de Dienst Toeslagen wordt uitgekeerd. Dus zonder aanvraag.

Wij willen ook dat de huurtoeslag niet langer naar de betrokkene zelf gaat maar naar de verhuurder. Die kan de toeslag in mindering brengen op de verschuldigde huur. De huurder betaalt het verschil aan de verhuurder.

Daarnaast wil ANBO-PCOB de grens voor het recht op huurtoeslag verhogen, zodat ook huurder in een geliberaliseerde huurwoning voor huurtoeslag in aanmerking komen.

Dat betekent dat de grens niet meer ligt bij de grens voor de sociale huur, maar hoger. ANBO stelt voor om deze grens te verschuiven naar een huurprijs (kaal)van € 1.250.