Column Anneke Sipkens mei 2025 | ANBO-PCOB

Podcast-reeks over veiligheid en criminaliteit

Lees meer

Column Anneke Sipkens - april/mei 2025

25 maart 2025

Anneke Sipkens
Hero background icon
Anneke Sipkens

Na het lezen van ons dikke dossier over veiligheid in het nummer dat voor u ligt, vroeg ik me af wat erger is: je spullen en geld kwijtraken, of het vertrouwen in de wereld om je heen? Dat laatste is namelijk wat er vaak gebeurt wanneer mensen het slachtoffer worden van oplichting en diefstal.

Een kleine hulp, een grote les

Onze nieuwe woordvoerder Simon van Herpen vertelde dat hij eens werd aangesproken door een groep van vijf jonge mannen. Ze hadden hun auto op een terrein geparkeerd, maar bij de automaat konden ze niet met contant geld betalen. En, dikke pech, de enige met een telefoon met betaalpas had geen geld op z’n rekening. Of Simon even twee euro wilde overmaken, zodat ze weg konden? Hij zou er een briefje van tien voor terugkrijgen. Hij pakte zijn telefoon en daarna ging alles razendsnel, maar aan het einde van het liedje waren zijn bankgegevens gestolen. Gelukkig belde hij meteen met ING en kon hij alles op tijd blokkeren. Simon verloor zijn vertrouwen in de mensen niet. ‘Ik zou weer helpen, maar iets scherper zijn op de inhoud van het verhaal’, zei hij.

Oplichters worden slimmer

Maar het bewijst wel: boeven worden steeds handiger en brutaler. Denk aan nepagenten die voor de deur staan. Of uw bank, die helemaal uw bank niet blijkt te zijn, die contact met u opneemt. Dat is vervelend en kan verstrekkende gevolgen hebben, maar het is niets om u voor te schamen. In 2023 waren 2,3 miljoen Nederlanders het slachtoffer van online criminaliteit. En 65 procent van de Nederlanders had in datzelfde jaar een mailtje, telefoontje of ander bericht ontvangen dat waarschijnlijk van een oplichter was. Genoeg reden voor ons om stil te staan bij deze problematiek, maar ook hoe we ons tegen al deze ellendelingen kunnen wapenen. Dat doen we met gouden tips, die u trouwens ook kan beluisteren in een nieuwe podcast-serie, waarover u op bladzijde 22 van alles leest. Belangrijkste conclusies: een bank vraagt u nooit om uw bankgegevens. De politie komt nooit aan de deur om uw waardevolle spullen in beslag te nemen. En, speciaal voor Simon, het is té toevallig dat er in een groepje van vijf mannen niemand kan afrekenen bij de parkeerautomaat.

Gerelateerde artikelen