Column Wouke van Scherrenburg-april mei 2025 | ANBO-PCOB

Podcast-reeks over veiligheid en criminaliteit

Lees meer

Column Wouke van Scherrenburg - april/mei 2025

25 maart 2025

wouke-van-scherrenburg-anbo-pcob
Hero background icon
wouke-van-scherrenburg-anbo-pcob

‘Het zal mij nooit gebeuren.’ Vaak gehoorde reactie op een verhaal in het nieuws dat alweer ouderen zijn opgelicht en ze hun bankpas plus pincode en kostbaarheden hebben overhandigd aan gladde praters die bellen en aanbellen. Toch gebeurt het, steeds weer, ook bij alerte ouderen. Neem het verhaal van Bep dat ik las. Een bankmedewerker belt en vertelt dat oplichters bezig zijn haar rekening leeg te halen. Hij adviseert een nieuwe bankpas aan te schaffen en ‘de koerier is al onderweg’. Bep vertrouwt het niet en controleert haar rekening. Geen cent afgeschreven. De koerier belt aan. Wegwezen roept Bep, de politie is al onderweg. De koerier neemt de benen en Bep zakt in elkaar in haar halletje.

Een jaar later belt opnieuw een ‘medewerker’ van de bank. Bep wordt gewaarschuwd dat bedragen van haar rekening worden overgeboekt naar het buitenland. Bep controleert haar rekening en ziet ook deze keer dat er niets is afgeschreven. De medewerker zegt dat het op ‘t nippertje is voorkomen en dat ze Bep gaat doorverbinden met de politie. De neppolitieman zegt dat er grote zorgen zijn wegens inbraken in het flatgebouw waar Bep woont. ‘Er is nu een agent op andere verdiepingen bezig om kostbaarheden in te scannen.’ Als Bep doorvraagt blijkt de nepagent alles te weten over de eerdere poging tot oplichting en over haar privé-situatie, om eraan toe te voegen dat de agent die bij haar op bezoek komt, dezelfde is die destijds langskwam. Ze geeft al haar sieraden mee.

Nepagenten en babbeltrucs: een sluwe industrie

Vorig jaar waren er achtduizend incidenten met nepagenten die zich vrijwel uitsluitend richtten op ouderen, de zeventigplussers. Deze gezagsgetrouwe generaties geven hun kostbaarheden en bankpassen mee. De specialisten bij het OM en de politie weten inmiddels dat hier de georganiseerde misdaad achter zit. De criminelen werken vanuit vakantiehuisjes en woningen en zetten een bandje op met kantoorgeluiden. Vorig jaar ontdekte de politie zelfs een callcenter met tien man die non-stop belden. De gegevens van ouderen staan op lijsten die worden verhandeld voor geld. Via Facebook komen ze achter familieverbanden van hun slachtoffers en strooien dan met de namen van dochters of zoons.

Zelf word ik horendol van de telefoontjes met een gewoon 06-nummer: ‘hello Woek’ (Franstaligen dus) of ‘hello Wauwk’, de Engelstaligen. Ik heb al tientallen nummers geblokkeerd maar een paar keer per week is het raak. In het begin reageerde ik nog met een stevige verwensing, met als gevolg dat ik erna nog een uur lang werd bestookt door andere 06-nummers. Nu neem ik op, het kan ook een onschuldige beller zijn, en blijf zwijgen tot het gehate 'hello Woek/Wauwk’ klinkt en ik ook dat nummer blokkeer. Jullie zijn vast allemaal alert en weten zeker dat jullie nooit in neptelefoontjes zullen trappen. Hou er dan wel rekening mee dat de georganiseerde misdaad steeds sluwere trucs bedenkt. En dat u zich nooit hoeft te schamen als het toch misgaat.

Gerelateerde artikelen