ANBO-PCOB spreekt in de Tweede Kamer over pensioenwet | ANBO-PCOB

Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

ANBO-PCOB spreekt in de Tweede Kamer over pensioenwet

Pensioen en AOW

27 juni 2024

pensioen-grafiek-vraagteken-anbo-pcob
Hero background icon

ANBO-PCOB heeft op uitnodiging van de Tweede Kamer in een zogeheten Rondetafelgesprek haar zorgen over het hoorrecht uitgesproken.

“Het individueel bezwaarrecht is opgeschort”, zei ANBO-PCOB's beleidsadviseur pensioenen Willem Reijn. “Daarmee hebben deelnemers niets meer te zeggen over wat misschien wel hun grootste bezit is. Als het alternatief, het hoorrecht, niet werkt, kun je daar niet zomaar aan voorbij gaan.”

In het hoorrecht mogen organisaties van gepensioneerden hun oordeel geven over het transitieplan, waarin staat hoe het vermogen van een pensioenfonds over de deelnemers, onder wie de gepensioneerden, wordt verdeeld. Maar ANBO-PCOB heeft gemerkt dat werkgevers en werknemers, die verantwoordelijk zijn voor het transitieplan, niets tot weinig doen met het oordeel van de organisaties van de ouderen.

Onderzoek hoorrecht

De Tweede Kamer deelt de zorgen van ANBO-PCOB. Naar aanleiding van een gezamenlijke brief van ANBO-PCOB en de Koepel Gepensioneerden heeft de Tweede Kamer twee moties aangenomen, om onderzoek te doen naar de werking van het hoorrecht. En daarnaast was er dus dit Rondetafelgesprek van de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarbij deskundigen hun licht over de nieuwe pensioenwet lieten schijnen. Dat ging behalve over het hoorrecht ook over (het gemis aan) koopkracht in het nieuwe stelsel en over de communicatie naar de deelnemers.

Wilt u Willem Reijn in actie zien? Bekijk hieronder het filmfragment.

Bekijk hier onze standpunten met betrekking tot het hoorrecht.