Krachtig ouder worden Lelystad | ANBO-PCOB

Podcast-reeks over veiligheid en criminaliteit

Lees meer

"Zullen we deze week eens iemand om een gunst vragen?"

Krachtig ouder worden

10 februari 2025

anbo_pcob_krachtig_ouder_worden_lelystad
Hero background icon

Krachtig ouder worden - praat vandaag over morgen

Krachtig ouder worden gaat óók om hulp durven vragen. Dat bleek woensdag 5 februari tijdens de levendige bijeenkomst van het programma Krachtig ouder worden in het Agora Theater in Lelystad. Met 170 deelnemers was de opkomst hoog. Mensen deden en dachten volop mee. Na afloop was het nog lang gezellig in het theatercafé.

Krachtig ouder worden. Je bent al gauw geneigd te denken dat dat vooral gaat om gezond zijn en je fit en vitaal voelen. En jezelf kunnen redden. Maar krachtig ouder worden is veel meer. Het gaat over vragen zoals: hoe wil ik wonen als ik ouder ben? Hoe organiseer ik voor mezelf zorg en ondersteuning? Hoe onderhoud ik mijn sociale contacten? En durf ik om hulp te vragen?

Humor en serieuze gesprekken

Al deze thema’s komen aan bod in Lelystad. Op humoristische wijze brengt cabaretière en actrice Jetty Mathurin deze onderwerpen ter sprake, eerst in de rol van tante (Taante) en daarna als zichzelf. Haar advies: praat niet alleen over morgen, maar ook over gisteren, bijvoorbeeld met je kinderen. Over dingen die zijn gebeurd en die je naar elkaar wilt uitspreken. Dán kun je pas goed praten over morgen.

Pieter Hilhorst, lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, benadrukt dat het mensen in de kern hechten aan autonomie, verbondenheid en betekenisvol zijn. “Het slechte nieuws is dat we alle drie dreigen te verliezen als we ouder worden. Het goede nieuws: je kunt er zelf iets aan doen. Daarover praten we vandaag verder.” Pieter drukt de deelnemers op het hart kwetsbaar te durven zijn. “Dan ontstaan de mooiste en beste gesprekken.”

Kijk wat je wel kunt doen

De 170 deelnemers verspreiden zich door het gebouw. In groepjes van gemiddeld acht mensen wordt doorgepraat over de thema’s die hen persoonlijk bezighouden. Al gauw ontstaat er openheid. Blijf ik in de te grote eengezinswoning wonen, met een traplift als het moet? Hoe kom ik aan een appartement? Want ja, er is weinig aanbod, maar wat kan ik ondertussen wél zelf doen? Een mevrouw vertelt dat zij en haar man betrokken zijn bij de bouw van een Knarrenhof.

De gesprekken gaan ook over zorg. Wat kan ik verwachten van mijn kinderen; ze wonen niet in de buurt en hebben het al zo druk. En waar ligt de grens als ik meer zorg nodig heb? Een man vertelt dat ze samen met vrienden huizen naast elkaar hebben gekocht, zodat ze elkaar kunnen ondersteunen als dat nodig wordt.” Het advies bij alle thema’s is: kijk wat je wél al kunt doen of regelen.

Ook sociale contacten zijn een issue als je ouder wordt, vooral als je alleen bent. Hoe makkelijk ga je eropuit en zoek je aansluiting? Je moet zelf het initiatief nemen, zegt iemand. Een man reageert: “Ik ben best verlegen, maar ik dóe het toch want anders word ik eenzaam. Een mevrouw herkent dit: “Het kan moeilijk zijn om alleen ergens naartoe te gaan. Maar je hóeft niet alleen te zijn, want in het wijkcentrum is veel te doen.” Er wordt meegedacht met een man met een technische achtergrond die net met pensioen is en weinig om handen heeft. Vrijwilliger worden in het repaircafé bijvoorbeeld. Dat lijkt hem te helpen. “Misschien moet ik gewoon iets aanpakken. Dan kan ik altijd verder kijken.”

Hulp vragen is ook krachtig

Aansluitend delen mensen hun ervaringen in de theaterzaal. Het gesprek gaat ook over hulp vragen. Mensen doen graag iets voor een ander, maar zelf om hulp vragen vinden we lastig. Maar ook dat is krachtig. Presentatrice en zangeres Marlies Claasen daagt daarom iedereen uit: “Zullen we deze week, gewoon om het uit te proberen, eens een gunst vragen aan een ander? Gewoon om het eens uit te proberen.” Daarna zingt ze het lied 'Als we strakjes ouder zijn'. Het is nog lang gezellig in het café van het theater. Hier presenteren zich naast ANBO-PCOB, ook de organisaties Flever, De Schoor en GGD Flevoland.

Ook een regiobijeenkomst bijwonen?

De eerstvolgende bijeenkomsten zijn in:

  • Rotterdam (donderdag 20 februari)
  • Borne (woensdag 12 maart)
  • Nieuwegein (maandag 17 maart)
  • Drenthe (dinsdag 20 mei – locatie nog onbekend)

Na de zomer zijn er bijeenkomsten in Gelderland en Friesland. Daarnaast komen er lokale bijeenkomsten door heel Nederland. Meer informatie en aanmelding: deseniorencoalitie.nl

Bekijk hier het sfeerverslag van de bijeenkomst in Lelystad

Gerelateerde artikelen