Toch onderzoek naar koopkracht pensioen
Lees meerOns standpunt over pensioen
Lees meerWord vrijwilliger bij ANBO-PCOB
Lees meerVragen en antwoorden Nieuwe Pensioenwet
Lees meerLees meer over de afdelingen
Afdelingen05 december 2024
Bijna één op de vijf Nederlandse patiënten vanaf 65 jaar wordt geconfronteerd met onderbenutting van zorg. Leeftijdsdiscriminatie leidt tot onterechte onderdiagnose en onderbehandeling van oudere patiënten.
Gupta Strategists, een onafhankelijk adviesbureau voor organisaties in de zorgsector, schat dat 450.000 tot 600.000 oudere patiënten getroffen kunnen worden door onderdiagnose en onderbehandeling. Deze onderbenutting van zorg zou de samenleving tot wel zes miljard euro per jaar kunnen kosten. Niet alleen in zorgkosten maar ook in het mislopen van de inzet voor informele zorg in de vorm van vrijwilligerswerk en mantelzorgers.
Volgens zowel Gupta als ANBO-PCOB is dit een zorgwekkende bevinding die een kritieke uitdaging voor de volksgezondheid vormt. Er zijn momenteel bijna 3,7 miljoen Nederlanders van 65 jaar of ouder. Deze groep groeit de komende 20 jaar met nog eens meer dan een miljoen. Het zijn mensen die aanzienlijk bijdragen aan de samenleving. Maar vooral leidt onvoldoende zorg door vooroordelen tot lagere kwaliteit van leven bij mensen die wellicht met de juiste diagnose en behandeling nog vele goede jaren voor zich hebben liggen.
Het onderzoek toont aan dat leeftijdsdiscriminatie in de gezondheidszorg een hardnekkig probleem is. Het verkeerd toeschrijven van symptomen aan veroudering in plaats van aan een behandelbare ziekte (door patiënten of zorgverleners) leidt tot gemiste of uitgestelde diagnoses. Het rapport benadrukt de dringende noodzaak van een beter bewustzijn in de medische opleidingen. Maar ook beleidswijzigingen zoals het weglaten van leeftijdsgrenzen in medische richtlijnen en standaarden kunnen ervoor te zorgen dat ouderen de zorg krijgen die ze nodig hebben.
Ook Anneke Sipkens, directeur van ANBO-PCOB, vindt de inhoud van het onderzoek zeer verontrustend. “Het kan niet zo zijn dat mensen op grond van vooroordelen en leeftijd, bepaalde behandelingen niet meer zouden kunnen krijgen. Het is een slechte zaak als artsen te snel naar leeftijd kijken in plaats van in hoeverre een ingreep nog verbetering in de kwaliteit van leven oplevert. Omgekeerd geldt overigens hetzelfde: doorbehandelen zonder oog op betere kwaliteit van leven is ook geen goede zaak. En dat zien we helaas ook te vaak. Kortom we moeten af van vooroordelen en negatieve beeldvorming over ouderen. Passende zorg zou geen leeftijdsgrenzen moeten kennen."
Direct naar
Lidmaatschap
Ledenservice
Advieslijn
Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?
Aanmelden