21 oktober 2024
Zorgprofessionals zijn nog steeds verplicht melding te maken van medicatiefouten. Ook worden de bestaande standaarden voor kwaliteit en veiligheid gemeten en geregistreerd in de patiënten- en cliëntendossiers. De Inspectie voor de Gezondheidzorg en Jeugd ziet hierop toe.
Dat bevestigde staatssecretaris Vicky Maeijer afgelopen week tijdens het debat over ouderenzorg. In de Tweede Kamer werden door Kamerleden diverse vragen gesteld over de borging van kwaliteit en veiligheid, mede naar aanleiding van een publicatie in De Telegraaf over het Generiek Kompas.
Een brede groep organisaties, waaronder zorgorganisaties, professionals, financiers, vertegenwoordigers van burgers en ANBO-PCOB, heeft dit jaar afspraken gemaakt over de levering van zorg. Deze afspraken staan in het zogeheten Generiek Kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’. In dit kompas staat wat u van de zorg kunt verwachten en wat dit voor u betekent.
Het Generiek Kompas is bedoeld voor alle mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben. Het maakt niet uit waar u de zorg krijgt: thuis, in de wijk of in het verpleeghuis. De nieuwe afspraken in het Kompas bieden meer ruimte aan de professionals om zich meer te richten op wat de cliënten en hun naasten willen en nodig hebben. Naast medische zorg is er daarom meer ruimte om samen met de cliënt te kijken naar wat belangrijk voor hen is om goede kwaliteit van bestaan te behouden.
Organisaties en professionals willen blijven leren en verbeteren en maken elk jaar een kwaliteitsbeeld. Zij gebruiken hiervoor verhalen van u en van de mensen om u heen. Maar ook van onderzoeken die ze laten uitvoeren. In het kwaliteitsbeeld staat wat er is gedaan, hoe dat is gegaan en wat er verbeterd gaat worden. Voor het kwaliteitsbeeld wordt ook gesproken met de cliëntenraad. Iedereen kan het kwaliteitsbeeld inzien, ook u en uw naasten. Organisaties meten daarnaast hoe u de zorg ervaart. Ook registeren de professionals en de zorgorganisaties diverse zaken zoals medicatiefouten. Het kompas doet recht aan wat nu goed werkt en maakt ruimte voor wat anders kan en moet.
In de nieuwe uitgave van ons magazine Ouderenwijzer staat een interview met wijkverpleegkundige Olga van der Poel over het Generiek Kompas. Als voorzitter van de afdeling Wijkverpleegkundigen van V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland) was ze nauw betrokken bij de totstandkoming er van.