Nationaal Masterplan Lopen gelanceerd | ANBO-PCOB

Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Nationaal Masterplan Lopen gelanceerd

Gezondheid en vitaliteit

10 oktober 2024

anbo-pcob-nieuwsbericht-lopen-wandelen
Hero background icon

Het Nationaal Masterplan Lopen (NML) is vandaag, donderdag 10 oktober, gelanceerd in Nijmegen. Het doel is om lopen voor iedereen een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijks leven te laten maken.

Het actieplan is een gezamenlijk initiatief van overheden, kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties, waaronder ANBO-PCOB.

Stilzitten voorkomen

Lopen kan een positieve bijdrage kan leveren aan de fysieke en mentale gezondheid. Er is volgens de betrokken organisaties meer aandacht nodig voor voetgangers: slechts 44 procent van de Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijnen. Voor volwassenen zijn deze richtlijnen: minstens 150 minuten per week matig intensieve inspanning. Bijvoorbeeld door te zwemmen, wandelen of fietsen. Daarnaast moet veel stilzitten worden voorkomen.

Het aantal voetgangers dat door een verkeersongeval om het leven is gekomen is toegenomen. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er in 2023 71 voetgangers om het leven gekomen. In 2022 waren dat er 58.

Stimuleren

Het Nationaal Masterplan Lopen bevat dertig concrete acties om samen te werken aan een loopvriendelijke openbare ruimte en om mensen te stimuleren vaker te lopen. ANBO-PCOB ondersteunt het NML en zet zich met name in om lopen voor ouderen te stimuleren en meer te (laten) faciliteren.

Meer informatie over het Nationaal Masterplan Lopen vindt u op www.ruimtevoorlopen.nl.

Ontvang het laatste nieuws in uw mailbox

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

anbo-pcob-google-09
Hero background icon