Wat is de kunst van krachtig ouder worden? | ANBO-PCOB

Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Wat is de kunst van krachtig ouder worden?

Krachtig ouder worden

11 oktober 2024

anbo-pcob-nieuwsbericht-krachtig-ouder-worden-baarn
Hero background icon

Tijdens de regiobijeenkomst 'Krachtig Ouder Worden: praat vandaag over morgen' op woensdag 9 oktober kwamen zo’n 150 senioren bijeen in Baarn. Een inspirerende dag vol inzichten en gesprekken over hoe we gezond en zelfstandig oud kunnen worden.

Cabaretière en actrice Jetty Mathurin bracht op humoristische wijze herkenbare situaties in beeld waar veel senioren mee te maken krijgen. Ze herinnerde ons eraan hoe belangrijk het is om onze zelfstandigheid te behouden, ook al hebben anderen vaak de beste bedoelingen om je te helpen.

Geschenk

Pieter Hilhorst, lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, deelde inzichten uit het onderzoek 'De derde levensfase: het geschenk van de eeuw'. Hij benadrukte dat krachtig ouder worden verder gaat dan alleen vitaliteit. Het gaat in de kern om autonomie, verbondenheid en betekenisvol zijn. “Naarmate je ouder wordt, dreig je deze drie te verliezen, maar je kunt er iets aan doen. Daar gaat deze dag over.”

Sociaal contact

In kleine groepen spraken de deelnemers verder over thema’s zoals wonen, zorg, sociaal contact en vitaliteit. Tijdens de afsluitende borrel deelden ze hun ideeën en inzichten met elkaar:

  • Wat wil ik later worden? Je kunt op elke leeftijd opnieuw beginnen. Denk aan Iris Apfel, die op 82-jarige leeftijd een mode-icoon werd.
  • Meer Knarrenhofjes in Baarn zou een oplossing zijn.
  • Mijn huis is te groot. Ik zou het graag doorgeven aan een jong gezin, maar hier in Baarn sta je acht jaar op een wachtlijst voordat je een appartement heb.
  • Meer aandacht voor ouderen met een beperking. Hoe zorgen we dat zij volwaardig kunnen deelnemen aan vrijwilligerswerk en onze samenleving?
  • Het leven is de moeite waard, zelfs op negentigjarige leeftijd. Als je maar bezig blijft en je belangstelling blijft houden in wat er om je heen gebeurt.
  • Vaker gesprekstafels zoals deze, ook in de clubs waar ik actief ben. We kijken naar elkaar om, maar over ouder worden heb je het niet zo gauw.

De volgende bijeenkomst is dinsdagmiddag 15 oktober in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. Tot 2026 faciliteert de Seniorencoalitie meer dan 300 bijeenkomsten door heel Nederland. Wil jouw organisatie zelf een lokale bijeenkomst organiseren? We helpen graag! Kijk voor meer informatie op deseniorencoalitie.nl.

Ontvang het laatste nieuws in uw mailbox

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

anbo-pcob-google-09
Hero background icon