Wet voor toegankelijker producten mag nog iets scherper | ANBO-PCOB

Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Wet voor toegankelijker producten mag nog iets scherper

Digitaal en online

11 maart 2024

anbo-pcob-toegankelijker-producten-streamen
Hero background icon

Diverse producten en diensten moeten toegankelijker worden gemaakt voor onder meer senioren en mensen met een beperking. Hierdoor worden op termijn bijvoorbeeld smartphones, streamingdiensten, webwinkels, pinautomaten en reisinformatie voor openbaar vervoer eenvoudiger in gebruik.

Dat gebeurt op basis van een Europese Richtlijn die uiterlijk juni 2025 geïmplementeerd moet zijn in Nederland. De Richtlijn wordt binnenkort besproken in de Tweede Kamer. ANBO-PCOB heeft, samen met andere organisaties, leden van de Tweede Kamer verzocht om deze wet op een aantal onderdelen verder aan te scherpen:

  • Om te kunnen controleren of bedrijven/organisaties ook deze aanpassingen doorvoeren dient er een toezichthouder aangesteld te worden die er actief op toeziet dat het ook daadwerkelijk gebeurt;
  • Er moet een stevig informatiepunt komen waar problemen met toegankelijkheid kunnen worden gemeld. Dit informatiepunt moet telefonisch, online en fysiek bereikbaar zijn;
  • Er moet vanuit de overheid structureel goede voorlichting komen voor bedrijven/organisaties om ervoor te zorgen dat voldoende bekend is welke aanpassingen er gedaan dienen te worden om de toegankelijkheid te realiseren.

ANBO-PCOB blijft de ontwikkelingen op dit gebied nauw volgen.