Toch onderzoek naar koopkracht pensioen
Lees meerOns standpunt over pensioen
Lees meerWord vrijwilliger bij ANBO-PCOB
Lees meerVragen en antwoorden Nieuwe Pensioenwet
Lees meerLees meer over de afdelingen
AfdelingenVóór 1 januari 2028 moeten de pensioenregelingen aan de nieuwe regels voldoen. Alle deelnemers in een pensioenregeling, dus ook de gepensioneerden, moeten over naar de nieuwe pensioenregeling.
Hierbij is het belangrijk dat de belangen van alle deelnemers worden behartigd. ANBO-PCOB doet dat voor de gepensioneerden. Bijvoorbeeld door intensieve contacten te onderhouden met Kamerleden, ambtenaren en sociale partners van bedrijfstakpensioenfondsen.
Pensioenexpert Willem Reijn reisde regelmatig naar Den Haag om in gesprek te gaan met leden van de Tweede Kamer over de inhoud van de nieuwe pensioenwet. Soms was dat met individuele Kamerleden. Met andere pensioenexperts heeft hij deelgenomen aan een zogeheten rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. De nieuwe wet is per 1 juli 2023 ingegaan, maar bevat nog veel onduidelijkheden. Daarnaast moet de wet nog worden geoptimaliseerd. Zo zou de wet het voor een pensioenfonds beter mogelijk moeten maken een koopkrachtig pensioen te bereiken. ANBO-PCOB drong er meerdere keren bij de opeenvolgende ministers Wouter Koolmees en Carola Schouten op aan dat de verenigingen van gepensioneerden op tijd door sociale partners bij het proces moeten worden betrokken. Alleen dan kan de vereniging nog invloed uitoefenen op de inhoud van de nieuwe pensioenregeling. Minister Schouten heeft daarop sociale partners opgeroepen hier gevolg aan te geven, overigens zonder veel resultaat.
Bij de omzetting naar de nieuwe pensioenregeling hebben de deelnemers geen individueel bezwaarrecht. De inhoud van de nieuwe pensioenregeling wordt bepaald door de sociale partners, dus door de werkgevers- en werknemersbonden. Gepensioneerden worden daardoor maar beperkt vertegenwoordigd. Als compensatie hiervoor is er in de wet het hoorrecht opgenomen. Dit biedt een vereniging van gepensioneerden de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de plannen die sociale partners hebben met de nieuwe pensioenregeling. De vereniging moet daarvoor wel aan bepaalde wettelijke vereisten voldoen. ANBO-PCOB heeft bij tien bedrijfstakpensioenfondsen het hoorrecht uitgeoefend.
Sociale partners van een bedrijfstak leggen hun keuzes en berekeningen over de nieuwe pensioenregeling vast in een concept-transitieplan. Na het bestuderen hiervan gaat ANBO-PCOB erover in gesprek met belanghebbenden van het fonds. In het gesprek worden de keuzes en berekeningen in het plan toegelicht. Als alles duidelijk is, dan stelt ANBO-PCOB een oordeel op over het concept-transitieplan. Sociale partners moeten vervolgens hierop een schriftelijke reactie geven, waarin zij vermelden wat zij met het oordeel en de aanbevelingen hierin hebben gedaan. Daarna leggen sociale partners het plan ter goedkeuring voor aan hun achterban. Belangrijke onderdelen in het concept-transitieplan waar ANBO-PCOB het op beoordeelt zijn: Krijgt de gepensioneerde op het moment van de overgang naar de nieuwe regeling minimaal dezelfde uitkering als nu? Is het pensioen naar verwachting koopkrachtig? Is er een buffer die de pensioenuitkeringen kan beschermen tegen een daling? Wordt het collectieve pensioenvermogen eerlijk verdeeld over alle deelnemers?
In het algemeen kan worden geconcludeerd dat in de meeste transitieplannen naar verwachting geen sprake is van een koopkrachtige pensioenuitkering. De pensioenuitkeringen kunnen op de lange termijn een gemiddelde inflatie van 2 procent niet bijhouden. Daarnaast kan in de meeste plannen naar de mening van ANBO-PCOB het vermogen eerlijker worden verdeeld.
Direct naar
Lidmaatschap
Ledenservice
Advieslijn
Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?
Aanmelden