Bij mij begint het al te kriebelen als de voorjaarszon naar binnen schijnt en je ineens het stof ziet liggen. Daarnaast lijkt het of iedereen een graadje vrolijker is in de lente, dat geeft gratis (zonne)energie. Daarmee kunnen we nuttige dingen doen. Schoonmaken bijvoorbeeld.
De winkels luiden het voorjaar in door emmers met nieuwe soorten schoonmaakmiddelen in de aanbieding te gooien. Voor elk schoonmaakklusje een ander busje. Overeenkomst: ze zijn allemaal duur en niet duurzaam. En door al die soorten schoonmaakmiddelen produceren we ook steeds meer afval.
Zand, zeep en soda
Onze oma’s hadden maar drie schoonmaakmiddelen: zand, zeep en soda. Soda is goedkoop en belast het milieu niet. Soda kan toegevoegd aan een sopje met een goedkope allesreiniger. W5 van de Lidl kwam als één na beste en tevens goedkoopste uit een test van de Consumentenbond. Zo’n sopje werkt zeer ontvettend en het is zacht voor de handen. Voor extra vieze schoonmaakklusjes bijvoorbeeld vette aanslag in de keuken) kunt u eerst een soort pasta maken van half soda, half water en daarmee het voorwerk doen. Aangebrande pannen, roosters uit de oven en dergelijke kunnen inweken in een sodaoplossing. Ook de badkamer kan goed schoon gemaakt met soda. Een spuitfles ruitenreiniger kan als hij leeg is bewaard en nagevuld met een mengsel van water, een tiende deel schoonmaakazijn, een tiende deel spiritus en wat voordelig afwasmiddel.
Elders uitknijpen
Het is voordelig én duurzamer om geen agressieve antikalkmiddelen te gebruiken. Hetzelfde geldt voor het gebruik van chloor. Schoonmaakazijn is supervoordelig en werkt effectief tegen bacteriën, schimmels en kalk. Tegen kalkaanslag in het toilet: een kopje schoonmaakazijn in het toilet gieten voor het slapen gaan. De volgende ochtend kan de kalk makkelijk(er) weg geborsteld worden. Koffiezetapparaten, kranen, roestvrij stalen aanrechten, tegels, badkamerwanden en vaatwassers kunnen ontkalkt worden met schoonmaakazijn. Het werkt het beste als de azijn kan inweken. Zit er aanslag in de wc die niet makkelijk is weg te krijgen? Haal het water uit de toiletpot met een dweil (steeds onderdompelen en elders uitknijpen). Er komt dan wel rioollucht vrij, maar het is voor het goede doel. ‘Plak’ in schoonmaakazijn gedrenkt toiletpapier op de aanslag, en meteen ook op douchekop en kranen. Sluit de deksel van het toilet en gebruik deze een hele nacht niet. Laat de tijd het werk doen. De volgende ochtend kan de aanslag wel weg geborsteld of zelfs weggeveegd.
Sommige mensen hebben een schoonmaakhulp bij wie het schoonmaakmiddel wel erg snel op gaat, omdat ze hup, zonder op te letten een flinke scheut in de emmer mikken. Zoek een schoonmaakmiddel met een kleine opening, dan gaat de fles veel langer mee. Ook is te overwegen het schoonmaakmiddel met een derde deel water te verdunnen. Wie niet rijk is moet slim zijn.