Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in
Lees meerOns standpunt over pensioen
Lees meerWord vrijwilliger bij ANBO-PCOB
Lees meer
Het behandelen van een ziekte in de palliatieve fase maakt iemand niet beter. Het kan soms wel de klachten verminderen en het leven verlengen. Denk bij kanker bijvoorbeeld aan chemotherapie, immunotherapie, bestraling, medicijnen of een operatie. Veel van deze behandelingen hebben bijwerkingen. De zorgverlener vertelt welke bijwerkingen iemand kan verwachten. Als behandelingen niet (meer) werken en/of te veel bijwerkingen hebben, worden ze gestaakt. Iemand kan ook zelf beslissen of een behandeling nog moet doorgaan.
Een palliatieve behandeling is dus niet genezend. Iemand kan zich er wel een stuk beter door voelen. Als een arts zegt dat de behandeling 'goed aanslaat', bedoelt hij dat de behandeling een positieve invloed heeft. Hij bedoelt niet dat je toch nog zult genezen.
Als er nog palliatieve behandelingen mogelijk zijn in het ziekenhuis, dan blijft iemand onder controle van de specialist. Hij houdt bij hoe de ziekte zich ontwikkelt.
Het is belangrijk dat er een individueel zorgplan wordt opgesteld. Daarin staat beschreven welke zorg iemand krijgt. Door een palliatieve behandeling kan iemand zich een stuk beter voelen.
Palliatieve zorg is niet hetzelfde als terminale zorg. Palliatieve zorg richt zich op het leven, niet op het sterven. Terminale zorg is de zorg in het laatste stukje van de palliatieve fase, niet lang voor het overlijden.
Direct naar
Lidmaatschap
Ledenservice
Advieslijn
Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?
Aanmelden