Toch onderzoek naar koopkracht pensioen
Lees meerOns standpunt over pensioen
Lees meerWord vrijwilliger bij ANBO-PCOB
Lees meerVragen en antwoorden Nieuwe Pensioenwet
Lees meerLees meer over de afdelingen
AfdelingenANBO
Verzekeringsman en publicist Perio (naar wie de grote vergaderzaal in het verenigingskantoor te Woerden is vernoemd) , in het echt Gerardus Lambertus Janssen geheten, was de oprichter van de Bond voor Staatspensionering. Perio leefde van 1859 tot 1932 en richtte op 9 september 1900 in Arnhem de Bond op om te strijden voor een allemanspensioen. De Bond is geen politieke bewegingen noch aan kerk, noch aan economisch dogma gebonden. “We zijn mensen, die telkens weer getroffen zijn geworden door de waarneming van het droeve feit, dat zovelen oude van dagen buiten hun schuld de laatste jaren van een meestal welbesteed leven moeten doorbrengen in schromelijke armoede en afhankelijkheid.”
In 1947 – vlak na de oorlog – werd door (destijds) minister van Sociale Zaken Willem Drees de Noodwet Ouderdomsvoorziening ingesteld, om ouderen van een basisinkomen te voorzien. Tien jaar later, vijfentwintig jaar na Perio's dood, werd onder Drees' premierschap de noodwet vervangen door een permanente regeling die vandaag de dag nog bestaat: de AOW. Het strijden voor een goed pensioen en het behartigen van de materiële belangen van ouderen was de raison d’ etre van de Bond voor Staatspensionering.
De Algemene Bond voor Bejaarden (ABvB) is door Rotterdamse havenarbeiders opgericht op 23 juli 1945 om met name de materiële belangen van ouderen te behartigen.
In 2000 wordt het 100-jarig bestaan gevierd in Musis Sacrum in Arnhem met een terugblik en een vooruitblik getiteld “Tussen pamflet en website”.
In het kader van dit jubileum bracht ANBO de publicatie “De macht van het getal: honderd jaar pensioen- en ouderenbeweging” van wetenschapsjournalist en sociaal-wetenschappelijk onderzoeker Ellie Smolenaars uit.
Per 1 januari 2009 was de vereniging aangesloten als 17e bond bij de FNV. Daarmee verdween de toevoeging in de naam ‘de Bond van vijftig-plussers’. ANBO zou de belangenbehartiging van de FNV-senioren voor zijn rekening nemen. Sinds de reorganisatie van de bonden binnen de FNV in 2011 en 2012 heeft ANBO ervoor gekozen niet langer deel uit te maken van de FNV en trad met ingang van 1 januari 2013 uit de federatie.
PCOB
De vraag naar verbetering van de zorg voor “bejaarden” was de aanleiding voor de oprichting van de PCOB. Het initiatief komt vanuit de bonden van het CNV. In 1956 werd, nadat de Verbondenraad en het Convent der Christelijke Sociale Organisaties een ter zake dienend rapport aanvaard hadden, een begin gemaakt aan het ontstaan van groepen van protestants-christelijke ouderen. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de vorming van afdelingen. De eerste PCOB-afdelingen ontstonden eind jaren vijftig van de vorige eeuw. Op 11 november 1960 vindt de formele oprichting van de landelijke vereniging PCOB plaats. In de grondslag staat dat de vereniging de Bijbel als Gods woord aanvaardt voor haar denken en handelen.
Onder de afdelingen werd er veel arbeid verricht ten dienste van de leden. Er worden onder andere lezingen gehouden over zowel culturele als sociale vraagstukken. Ook wordt het probleem van de bejaardentehuizen besproken. Ook worden er films en dia’s vertoon. Het sociëteits en culturele werk verschilt onder de afdelingen. Er worden huisbezoeken gedaan bij zieken en eenzamen. Er worden ontspanningsmiddagen en –avonden georganiseerd en goed bezocht. Er zijn zangkoren en bustochten worden georganiseerd naar grote steden, musea of aan de Betuwe. Het ledenvoordeel wordt vrij snel ingezet: door bemiddeling van de PCOB kunnen leden gebruik maken van de vakantieoorden van het CNV en mochten leden deelnemen aan verre reizen.
In 1979 wordt er een centraal bureau opgericht waar 4 mensen voortdurend contact houden met het hoofdbestuur, gewesten, afdelingen en leden. Hier worden plannen opgezet en de uitvoering na goedkeuring van het hoofdbestuur wordt geregeld.
KBO – PCOB
In 2016 is de PCOB de samenwerking aangegaan met de Unie KBO in het samenwerkingsverband KBO-PCOB. Zowel Unie KBO als PCOB bleven als zelfstandige vereniging bestaan. Wel spraken zij de intentie uit om te komen toe een fusie van beide verenigingen. Vanaf het begin van de samenwerking lagen er lastige vraagstukken. Het verschil in structuur van de twee verenigingen (KBO kent een provinciale laag, PCOB wordt centraal aangestuurd) bleek in de praktijk een lastig obstakel.
De Unie KBO is, nadat zeven provinciale bonden hadden aangegeven eruit te willen stappen, op 7 september 2023 opgeheven. Zonder Unie KBO heeft KBO-PCOB geen bestaansrecht meer. Daarom is KBO-PCOB eind 2023 gestopt.
ANBO – PCOB
In de loop van 2023 hebben bestuur en raad van toezicht van ANBO en PCOB verkennende gesprekken gevoerd over verder gaande samenwerking mogelijk uitmondend in een fusie. Omdat beide verenigingen een landelijke organisatie en structuur kenden was er ook in dat opzicht een basis waarop verder gebouwd kon worden. In een vroeg stadium worden ook beide ledenraden betrokken bij dit proces. Ook daar bleek een goed draagvlak voor verdergaande samenwerking en een mogelijke fusie.
Een belangrijk aandachtspunt in de gezamenlijke gesprekken vormt de grondslag van de nieuw op te richten fusievereniging. De ledenraden kiezen er unaniem voor om in de statuten van de fusievereniging beide grondslagen expliciet te benoemen.
Per 1 januari 2024 is de fusievereniging ANBO-PCOB formeel een feit met één gezamenlijke Ledenraad en Raad van Toezicht en met Anneke Sipkens als directeur-bestuurder. Vanaf deze datum is er ook één gezamenlijk verenigingsbureau in Woerden. Het samenvoegen van de werkprocessen en systemen vraagt wat meer tijd. Daar is in de loop van dit jaar met elkaar hard aan gewerkt zodat er per 1 september 2024 ook in dit opzicht echt sprake is van één vereniging!
Direct naar
Lidmaatschap
Ledenservice
Advieslijn
Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?
Aanmelden