4 oktober 2024
Het moest in 2019 het kroonjuweel van het Pensioenakkoord worden: wie met pensioen zou gaan, mocht tien procent van zijn pensioenpot in één keer opnemen. Leve de keuzevrijheid, meenden vooral de liberalen van D66 en VVD.
Nu, vijf jaar later, is de glans van dat briljante idee verdoft. De Eerste Kamer stuurde het wetsvoorstel voor het bedrag ineens als onuitvoerbaar terug naar de Tweede Kamer, waar het drie jaar lang in een la verdween. Met kleine aanpassingen kwam het vorige week terug op de agenda van de Tweede Kamer, waar minister Van Hijum het mocht verdedigen. Niet helemaal tot zijn genoegen: “Ik weet niet of de regering dit voorstel helemaal zelf verzonnen zou hebben.”
De liberalen wilden tijdens de discussies eigenlijk heel wat leuke dingen voor de vrije mens verzinnen. Het ging daarbij om een tijdelijke ontheffing van het betalen van premies, zelf mogen kiezen bij welk pensioenfonds je je zou willen aansluiten, het trekken van een tonnetje uit je pensioenvermogen om een huis te kunnen kopen.
Uiteindelijk bleef alleen het bedrag ineens over. Dat bedrag komt overeen met tien procent van je pensioenvermogen, voor een caravan of een traplift. Maar dan mag je niet meer kiezen voor de zogeheten ‘hoog-laag-constructie’, waarbij je vijf tot tien jaar een hoger pensioen krijgt – en daarna natuurlijk een lager levenslange pensioenuitkering, net als bij het bedrag ineens.
Kortom: je kunt niet meer kiezen, maar je mag uit één mogelijkheid meer kiezen. De andere mogelijkheden bestonden al: eerder of later met pensioen, deeltijdpensioen, wel of geen nabestaandenpensioen en die hoog-laag-constructie. En ter relativering: al deze keuzes moet je maken op het moment dat je met pensioen gaat. Dus de dik drie miljoen gepensioneerden kopen hier niets voor..
Ofwel: de belofte om het pensioen persoonlijker te maken komt niet helemaal uit de verf.
Blijft het bedrag ineens over. Daar zouden de 200.000 mensen die jaarlijks met pensioen gaan eventueel voor kunnen kiezen. Waarbij zij na dat bedrag ineens overigens levenslang tien procent minder pensioen ontvangen. Niet onderbouwde schattingen zeggen dat zo’n 20.000 mensen hier wel voor voelen.
Het leek indertijd een fluitje van een cent, zei actuaris en kamerlid namens NSC Agnes Joseph vorige week in de Tweede Kamer. Tot bij het uitwerken van het eenvoudige voorstel een doos van Pandora openging.
Ten eerste de belasting. Wie aan het einde van het jaar met AOW gaat en het bedrag ineens zou laten uitbetalen, betaalt veel meer belasting dan wie aan het begin van het jaar dat doet. Dat heeft te maken met de AOW-premie en het middelen van de belastingdruk over het hele jaar.
Oplossing: je mag het bedrag ineens overhevelen naar het volgende jaar.
Probleem: als je in tussentijds overlijdt, dan krijgt de nabestaande niet het bedrag ineens, maar de tien procent gemiste pensioenuitkering. Communicatief nogal een uitdaging voor pensioenfondsen om dit aan echtgenoot/genote uit te leggen.
Probleem: mensen met een laag inkomen kunnen huur- en/of zorgtoeslagen over dat jaar kwijtraken omdat ze plots een veel hoger inkomen genieten. Het Nibud berekende dat voor sommigen slechts twintig procent netto zou overblijven. Overigens zouden ze daarna misschien weer recht hebben op hógere toeslagen, omdat ze een lager inkomen krijgen.
Oplossing: het CDA kwam met een voorstel om het bedrag ineens buiten het zogeheten ‘toetsings-inkomen ‘ (het inkomen waarop het recht op toeslagen wordt verleend) te houden.
Probleem: Hier komt Pandora het best tot haar recht.
Probleem: Agnes Joseph vroeg zich nog af hoe het zou gaan als een pensioenfonds invaart. Wie vlak voor het invaren het bedrag ineens aanvraagt, kan nadeel ondervinden als na het invaren de persoonlijke pensioenpot opeens groter blijkt. Laat staan hoe overzichtelijk het wordt als je drie pensioenen hebt bij fondsen die alle op verschillende momenten invaren.
Volgende week zou de Tweede Kamer moeten stemmen over het wetsvoorstel bedrag ineens. Het zou met niet verbazen als het voorstel nog wordt aangenomen ook. Maar dan niet meer praten over vereenvoudigingen en behoorlijk bestuur. Pandora heeft duidelijk haar klep opengedaan. Het kroonjuweel blijkt klatergoud – en ik ga nog even oefenen op metaforen.