Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in
Lees meerOns standpunt over pensioen
Lees meerWord vrijwilliger bij ANBO-PCOB
Lees meerAfdelingen ANBO-PCOB
Lees meerAfdelingen
Langer zelfstandig blijven wonen is vaak de wens, maar kan dat ook in uw eigen huis? En zou u het willen, of is uw huis te groot of onpraktisch ingedeeld? Vragen waar ook meneer en mevrouw Almekinders mee zitten. ANBO-PCOB Woonconsulent Ben Dijkman bezoekt ze thuis.
ANBO-PCOB Woonconsulent Ben Dijkman krijgt regelmatig de vraag: zal ik hier blijven wonen, of kan ik beter verhuizen? Naast Woonconsulent is hij ook vrijwillig klusser en komt daardoor veel bij ouderen thuis. “Ik zie het steeds meer, ouderen die alleen komen te staan en in een te groot of ongeschikt huis wonen. Dat was voor mij de reden om nu al naar een appartement te verhuizen. Dan zit ik alvast goed.”
Meneer Almekinders (80) vertelt dat een begrafenis de aanleiding was om over hun huidige woning na te denken. “Zou jij hier blijven wonen als ik kom te overlijden?”, vroeg hij zijn vrouw. Ze bleken allebei hun huis veel te groot te vinden. “Daarom zijn we nu op zoek naar een ander huis. Kleiner en geschikt om samen of alleen oud in te worden.”
De zoektocht naar een nieuwe woning voor meneer en mevrouw Almekinders blijkt nog een hele kluif te zijn. “We zoeken een kleiner huis, maar wel met de gemakken die we nu hebben. Zoals parkeren voor de deur en winkels om de hoek. En mijn vrouw wil graag blijven tuinieren. Lekker op de knieën in het zand wroeten. Een flat valt daarom af.” Lachend: “Bovendien krijgt mijn vrouw bij het idee van een flat al hoogtevrees!”
Almekinders merkt dat het moeilijk is om in deze markt een nieuw huis te kopen. “Je moet meteen een bod neerleggen, anders is het al weg. Bovendien is het voor ouderen lastig om een hypotheek te krijgen op basis van je pensioen. Ongeacht of je een huis bezit.”
Ben Dijkman geeft meteen tips waar meneer en mevrouw Almekinders op kunnen letten tijdens hun zoektocht naar een ander huis. Nieuwe woningen voldoen aan de normen wat betreft maatvoering, zoals een ruime hal en wc waar je met een rollator kunt komen. “Bekijk ook of er een traplift in past en of het huis gelijkvloers is. Bij de badkamer is het belangrijk dat deze ruim genoeg is en dat er een inloopdouche en een antislip-tegelvloer is.”
Is in hun huidige huis blijven wonen nog een optie? “Nee, het is echt te groot. We willen hier weg”, zegt meneer Almekinders vastbesloten. Toch ziet Ben nu al een aantal simpele toepassingen die het huis toekomstbestendig kunnen maken. Drempels zijn gemakkelijk aan te passen door drempelverlagers. Bij de voordeur kan het hoogteverschil opgevangen worden door oprijplaten te gebruiken. Ben: “En over dit losse kleed in de woonkamer kun je ook lelijk struikelen, ik raad aan om ’m weg te halen.” Met een rolmaat loopt Ben het huis door. Er past een traplift en de deuren en hallen zijn breed genoeg om met een rollator te bewegen. Ben heeft een checklist en loopt de punten na. “Zo vergeten we niks en na afloop stuur ik een document met alles wat er besproken is.”
Ook inbraakpreventie is belangrijk en Ben loopt het huis grondig na. Zijn de raamsluitingen voldoende en waar kunnen inbrekers gemakkelijk naar binnen? Laat bijvoorbeeld rolcontainers nooit buiten staan. Inbrekers gebruiken ze als opstapje naar in dit geval het platte dak waar ze weer gemakkelijk door slaapkamerraam naar binnen kunnen. Een alarmsysteem overweegt meneer Almekinders niet: “Je moet een beetje risico nemen in het leven.”
1. Geen vaasjes bij de tv
Ben: “Het staat zo leuk, een vaasje bij of óp de televisie. Maar als zo’n vaasje omvalt, kan dat een flinke vlam veroorzaken.” Laat uw tv ook niet op de stand-by-stand staan; zeker oude televisies blijven warm omdat er stroom op staat.
2. Schone afzuigkap
Veel branden ontstaan bij het koken, bijvoorbeeld door een vlam in de pan. Vet en kookresten in de afzuigkap zijn brandbaar. Vervang daarom regelmatig de filter of ontvet het rooster.
3. Noodnummers paraat
Leg een lijstje met noodnummers naast de telefoon. Ben: “In geval van nood is het heel wat lastiger om op het juiste telefoonnummer te komen.”
4. Elektrisch koken
Gas dat ongemerkt aanstaat levert een gevaarlijke situatie op. Elektrisch, keramisch of inductie zijn veiligere alternatieven. Zo’n kookplaat is ook makkelijk schoon te maken.
5. Videofoon bij deur
Handig, met een videofoon kunt u de deur op afstand openen. Bovendien weet u zonder de deur te openen wie er op de stoep staat.
ANBO-PCOB Woonconsulenten bezoeken zelfstandig wonende leden aan huis en brengen risico's op brand, inbraak en valgevaar in kaart. Zij geven op basis daarvan praktische veiligheidsadviezen. Daarnaast geeft de consulent advies voor woningaanpassingen om langer zelfstandig te blijven wonen. Bent u ook benieuwd hoe u de veiligheid en het comfort in uw woning kunt vergroten? Maak dan een afspraak. Bel naar de ANBO-PCOB Advieslijn op 0348 46 66 88 of mail naar adviesteam@anbo-pcob.nl
Direct naar
Lidmaatschap
Ledenservice
Advieslijn
Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?
Aanmelden