Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Opgepast! Dit zijn de trucs van oplichters

Wonen
anbo-pcob-opgepast-oplichters-trucs
Hero background icon

Diefstal, oplichting, babbeltrucs aan de deur of telefoon, het komt steeds meer voor. En ouderen zijn vaak het doelwit. Een goede reden voor ANBO-PCOB om samen met het ministerie Justitie en Veiligheid de actie ‘Veilig in en om het huis‘ te starten.

Marius van Gorssel, adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en Louis Sessink, oud-docent aan de politieacademie, leiden ANBO-PCOB-vrijwilligers op om veiligheidschecks bij leden thuis uit te voeren.

Geraffineerde babbeltrucs

“Je kunt het zo gek niet bedenken of we kaarten het aan in de training”, vertelt Louis Sessink. “De vrijwilligers leren we onder andere over goed hang- en sluitwerk, digitale veiligheid en internetfraude. Want met gewoon goede tips kom je al een heel eind. Bijvoorbeeld wat je moet doen als er iemand aan de deur komt collecteren, hoe vraag je om legitimatiebewijs en hoe ziet zo’n bewijs eruit? Ouderen zijn beter van vertrouwen en willen mensen aan de deur graag helpen en dus zijn ze een geliefd doelwit. Babbeltrucs kunnen zo geraffineerd zijn. Want er kan een moeder met een baby op haar arm voor de deur staan met de vraag of ze even kan bellen. Laat zo iemand maar eens in de kou staan. Maar terwijl je aan de praat wordt gehouden sluipt er aan de achterkant zo iemand naar binnen zonder dat je het door hebt. Dus toch de deur dicht doen en voor iemand gaan bellen. Tijdens een consult maken vrijwilligers de leden zich bewust hierover. Want vaak is het onwetendheid waardoor mensen gemakkelijk te misleiden zijn.”

Ouderen zijn behulpzamer

“In de training rusten we de veiligheidsconsulenten uit met praktische tips over inbraakpreventie en kennis over basisveiligheid. Want er is zoveel wat voorkomen kan worden met oplettendheid.” Marius van Gorssel ziet dat 70-plussers een gemakkelijk doelwit zijn. “Hun grondhouding is anders, ze zijn beleefd en behulpzaam als er iemand voor de deur staat of belt. Of waar nu ook veel voor wordt gewaarschuwd is dat een verkoper op Marktplaats vraagt of je 1 cent kan overmaken via een app omdat ze voorheen al vaker zijn benadeeld. Dat klinkt onschuldig, maar in die app zitten dingetjes verstopt waardoor ze beschikking krijgen over je bankrekening. Dit kan een consulent allemaal uitleggen. Maar ook zal het nut van een kierstandhouder voor de deur worden benadrukt. Of dat je de sleutel uit de achterdeur moet halen, ook als ze dicht zijn. Waarom? Een inbreker kijkt niet alleen hoe ze binnen kunnen komen, maar ook hoe ze er snel uit kunnen.”

Vreemde telefoontjes

Stefanie Jansen is 69 en sinds 2016 met pensioen. Naast ANBO-PCOB Woonconsulent is zij vanaf nu ook Consulent Veiligheid. “Nog voordat ik de training had gedaan heb ik al bij een verzorgcomplex een lezing gegeven over babbeltrucs. De mensen waren er zo blij mee. Zonder dat ze het wisten hadden ze eigenlijk al vaker te maken hadden gehad met babbeltrucs. Er liepen steeds vaker mensen rond in het pand die daar niets te zoeken hadden. Dat is precies waar ik de nadruk op leg, ‘Laat mensen niet binnen als je niemand verwacht.’ Dat is best lastig. Want je wordt overrompeld als er twee dames aanbellen met een bloemetje en een stuk taart om zich voor te stellen van de thuiszorg. Maar wat er gebeurt is dat de een je aan de praat houdt en de ander rondneust in huis. Of wat ook veel voorkomt zijn vreemde telefoontjes over dat er iets is met de computer en of ze de gegevens mogen ontvangen. En zo gaan ze aan de haal met jouw bankgegevens. Het is daarom goed om mensen bewust te maken wat er allemaal kan gebeuren en hoe je dat voorkomt.”

Tips

Stefanie Jansen – “Het contactloos betalen willen veel mensen van hun pas halen. Maar het is juist veilig. Je rekening kan niet in een keer helemaal worden leeggetrokken. Zelf kun je zonder je pincode betalen. Want wat veel mensen doen is toch hun pincode op een briefje in de portemonnee houden en dat is onveilig!”

Louis Sessink - “Ga op je gevoel af. Als je het niet vertrouwt, niet opendoen. Sluit je huis af als je weggaat, ook als je even naar de buren loopt. Er wordt niet alleen ’s nachts, maar ook overdag ingebroken.”

Marius van Gorssel – “Voor geplande en ongeplande zorg hebben veel ouderen een sleutelkluisje. Maar let op dat deze van kwaliteit is en niet makkelijk van de deur af te krijgen is. Want dan springt het door het een beetje hard op de grond gooien zo open. SGK en KOW testen sleutelkluisjes op weerbaarheid.”

Ook een veiligheidscheck?

Bent u benieuwd hoe u de veiligheid en in en rond uw woning kunt vergroten? Maak dan een afspraak met een van onze Veiligheidsconsulenten. Die komen gratis thuis bij onze leden. Een afspraak maken kan via de ANBO-PCOB Raad & Daad Advieslijn: 0348 46 66 88. Onze medewerkers zijn iedere werkdag telefonisch bereikbaar van 10.00 tot 15.00 uur. Mailen kan uiteraard altijd, naar adviesteam@anbo-pcob.nl.